Nick Davies tijdens de WK atletiek in Peking
NOS Sport

Atletiekfederatie weer in problemen na gelekte e-mail

De internationale atletiekfederatie IAAF moet zich opnieuw verdedigen tegen beschuldigingen van corruptie in dopingzaken. In een gelekte e-mail van Nick Davies, de rechterhand van IAAF-voorzitter Sebastian Coe, worden voorstellen gedaan om positieve dopingtests van Russische atleten in de aanloop naar de WK van 2013 in Moskou onder de pet te houden.

De e-mail is in handen gekomen van de Franse krant Le Monde en de BBC. Davies stuurde de e-mail naar Papa Massata Diack, destijds werkzaam als marketingconsulent voor de IAAF en de zoon van voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack. Vader en zoon Diack werden begin november aangeklaagd wegens corruptie. Ze zouden geld hebben aangenomen om positieve dopingtesten te verdoezelen.

Russische dopinglijken

Als hoofd van de communicatieafdeling schrijft Davies in juli 2013: "Ik moet met het antidopingbureau om tafel en precies te weten krijgen welke Russische lijken er nog in de kast liggen betreffende doping. Ik denk dat de tijd om de verschillende atleten bekend te maken al lang verstreken is en dat we nu slim moeten zijn."

De inspanningen van Davies lijken vooral gericht op het beperken van de imagoschade die de Russische dopinggevallen zouden opleveren voor de komende WK. "Deze atleten moeten, natuurlijk, NIET deel uitmaken van een Russische ploeg voor de WK. Als de schuldigen niet meedoen, dan kunnen we net zo goed wachten tot het evenement voorbij is om ze bekend te maken."

Ook adviseert Davies het aanleggen van een "speciaal dossier over de IAAF-dopingcontroles, dat laat zien dat een van de redenen waarom Russische atleten positief testen is dat ze zo vaak gecontroleerd worden!!!"

Nick Davies (uiterst rechts) tijdens een persconferentie over de WK in Moskou in april 2013 met Lamine Diack (l) en Sergej Boebka (2l).

In een reactie op de gelekte e-mail ontkent Davies dat hij geprobeerd heeft positieve tests onder de pet te houden. Volgens hem was de e-mail niet meer dan "brainstorming" over hoe om te gaan met de media in verband met het imagoprobleem van de WK. "Er is geen plan gemaakt op basis van die e-mail en het is onmogelijk dat een mediaplan ooit de uitvoering van het antidopingproces kan verstoren."

'Politieke invloed Coe gebruiken'

De e-mail van Davies is pijnlijk voor IAAF-voorzitter Sebastian Coe. Davies geldt als een vertrouweling van Coe. Vlak na zijn benoeming tot voorzitter van de IAAF promoveerde Coe hem tot zijn belangrijkste persoonlijke medewerker.

In de e-mail doet Davies bovendien Diack de suggestie om marketingbureau CSM in te huren om de negatieve berichtgeving in de Britse media tegen te gaan. Coe was destijds niet alleen de vicevoorzitter van de IAAF, maar ook bestuursvoorzitter van CSM.

Volgens Davies zou Coe zijn politieke invloed kunnen gebruiken om de WK in een beter licht te zetten. "Het is in zijn persoonlijk belang dat de WK in Moskou een succes worden en dat mensen niet denken dat de media in zijn eigen land het kapot proberen te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl