Hakim Ziyech, de smaakmaker van 2015
NOS Voetbal

Hakim Ziyech, dé uitblinker van 2015

In een middelmatig elftal spelen bij een club die in brand staat en dan toch wekelijks uitblinken. Een prestatie van formaat. De invloedrijkste speler van het kalenderjaar 2015 in de eredivisie komt van het noodlijdende FC Twente: aanvoerder Hakim Ziyech.

Bondscoach Danny Blind zal zich nog weleens achter zijn oren krabben; hij verzuimde om de aanvallende middenvelder bij Oranje binnen te halen. Ziyech koos dit jaar voor Marokko.

De 22-jarige voetballer leidt in bijna alle klassementen over het afgelopen jaar. Hij was de meest waardevolle speler met zeventien goals en zeventien assists.

Bovendien schoot hij van alle spelers in de eredivisie het vaakst op doel: 137 keer. Ook in het klassement 'binnen de palen' leidt hij, met 60 schoten. Zelfs als het gaat om corners staat de Marokkaan bovenaan: hij nam er 184.

Meest waardevolle speler in 2015

SpelerGoalsAssistTotaal
Hakim Ziyech (FC Twente)171734
Luuk de Jong (PSV)24832
Sébastien Haller (FC Utrecht)22830

Twente flop, maar Ziyech top

De creatieve middenvelder in Twentse dienst is onmisbaar voor zijn club, die zowel financieel als sportief een dramatisch jaar kende. Van de 34 wedstrijden wisten de Tukkers er maar negen te winnen. Het doelsaldo van dit jaar: 43 goals voor, 71 tegen.

Per wedstrijd produceerde Ziyech gemiddeld één doelpunt of assist. Bij bijna 80 procent van alle doelpunten van Twente had hij een belangrijk aandeel. Het zijn indrukwekkende statistieken van de Marokkaans international, die hoogstwaarschijnlijk in de winterstop uit Enschede vertrekt.

Meeste schoten op doel in 2015

SpelerSchoten 
Hakim Ziyech (FC Twente)137
Luuk de Jong (PSV)114
Memphis Depay (PSV, speelde alleen het eerste halfjaar)91
Ziyech en zijn vorm in 2015

Achter Ziyech vallen in positieve zin de prestaties van Luuk de Jong op. Na zijn mislukte avonturen bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United keerde hij in de zomer van 2014 terug in de eredivisie bij PSV, de best presterende club van het kalenderjaar 2015.

De 25-jarige spits en huidige aanvoerder is de belangrijkste pion bij de landskampioen in Eindhoven, met 24 goals en 8 assists in 2015. In Nederland heeft De Jong in korte tijd laten zien dat hij nog steeds bulkt van het talent.

Augustus 2015, Studio Voetbal: 'Luuk de Jong dé spits voor Oranje'

Meeste schoten 'binnen de palen' in 2015

SpelerSchoten
Hakim Ziyech (FC Twente)60
Luuk de Jong (PSV)57
Memphis Depay (PSV, speelde alleen het eerste halfjaar)42

Harde El Ahmadi

Feyenoorder Karim El Ahmadi staat te boek als een middenvelder die van het strooien met mooie passes een kunst heeft gemaakt. Een speler met inzicht en gevoel voor het spel.

Opmerkelijk genoeg is El Ahmadi ook de speler met veruit de meeste overtredingen van allemaal. Afgelopen zondag maakte hij misschien wel de duurste; hij kreeg tegen NEC voor een onbenullige overtreding in blessuretijd een gele kaart en mist nu door een schorsing de topper tegen PSV in januari.

Op gepaste afstand volgen Kevin Diks (Vitesse) en Nemanja Gudelj (AZ en Ajax). Met negen gele kaarten is El Ahmadi ook lijstaanvoerder op dat gebied, samen met Thomas Bruns van Heracles Almelo.

Met twee directe rode kaarten werden Rick Karsdorp (Feyenoord) en Mark van der Maarel (FC Utrecht) het vaakst vroegtijdig van het veld gestuurd.

Meeste overtredingen in 2015

SpelerOvertredingen
Karim El Ahmadi (Feyenoord)79
Kevin Diks (Vitesse)63
Nemanja Gudelj (AZ en Ajax)60
Ook in zijn laatste duel dit kalenderjaar, uit tegen NEC, pakte El Ahmadi een gele kaart

De 'veldspelers' Stijn Wuytens (Willem II) en Bas Kuipers (Excelsior) speelden als enigen alle (mogelijke) minuten: 3.060. Ook de doelmannen Kenneth Vermeer (Feyenoord), Robbin Ruiter (FC Utrecht), Kostas Lamprou (Willem II) en Eloy Room (Vitesse) misten in 2015 geen enkele speelminuut.

PSV de beste club

PSV sluit het kalenderjaar af met een voorsprong van tien punten op nummer twee Ajax. De landskampioen uit Brabant verloor slechts 3 van de 34 duels. Van de vijftien eredivisieclubs die 34 wedstrijden speelden, presteerden SC Cambuur, Excelsior en FC Twente veruit het slechtst.

De drie beste clubs van 2015

ClubPuntenGoals (voor-tegen)
1. PSV8386-36
2. Ajax7371-23
3. Vitesse6466-33

De drie slechtste clubs van 2015 (met 34 gespeelde duels)

ClubPuntenGoals (voor-tegen)
13. FC Twente3443-71
14. Excelsior3244-58
15. SC Cambuur2841-74

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl