Tientallen mensen met een beperking zijn inmiddels met deze zorg gestopt, omdat ze die niet meer kunnen betalen.
NOS Nieuws

'Grote prijsverschillen voor zorg tussen gemeenten'

Er bestaan grote verschillen tussen de prijzen die gemeentes rekenen voor dagbesteding en begeleiding. Dat schrijft de Volkskrant. Hulpbehoevenden met eigen vermogen of een inkomen van meer dan modaal moeten honderden euro's per maand betalen, nu de gemeenten de tarieven bepalen. Ook de regionale verschillen zijn reusachtig.

Tientallen mensen met een beperking zijn inmiddels met deze zorg gestopt, omdat ze die niet meer kunnen betalen. Anderen beginnen er niet aan als ze horen hoeveel het kost, zeggen zorginstellingen in de krant. Voor de laagste inkomens worden de eigen bijdragen grotendeels gecompenseerd.

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor kwetsbare inwoners. Die werd voorheen door het Rijk betaald. Gemeenten krijgen een kwart minder budget. In de oude situatie betaalden alle cliënten 14,20 euro per uur voor dagbesteding en begeleiding. In het nieuwe systeem rekenen veel gemeenten de kostprijs in de eigen bijdrage door, wat leidt tot bedragen boven de 70 euro per uur.

Verschillen

De regionale verschillen zijn groot. Sommige gemeenten vragen veel lagere eigen bijdragen, van 20 euro per uur of minder. Minima betalen hoogstens 27,80 euro per maand, ongeacht de tarieven van de gemeenten. Maar wie een inkomen heeft van meer dan modaal of bijvoorbeeld een (soms onverkoopbaar) huis heeft geërfd, moet honderden euro's per maand betalen.

Gemeenten zoals Goeree-Overflakkee, waar de klant de kostprijs moet betalen, zeggen alleen zo de kwaliteit van de zorg te kunnen garanderen. Bovendien zou dit burgers motiveren naar andere oplossingen te zoeken. Tientallen inwoners van die gemeente zagen al af van hun scootmobiel of huishoudelijke hulp vanwege de gestegen kosten, zegt een woordvoerder tegen de krant.

Dit is geen maatwerk, maar willekeur.

Jeroen Kelders, Heliomare

De gemeente Apeldoorn kiest ervoor de eigen bijdragen bescheiden te houden - 20 euro per uur - "vanwege signalen dat de middeninkomens onevenredig worden getroffen".

Critici zeggen volgens de krant dat de prijsverhoging te extreem is en dat de ongelijkheid in tarieven tussen de gemeenten onrechtvaardig is. "Mensen die na een beroerte of ongeluk moeten werken aan hun herstel, moeten de daarvoor noodzakelijke hulp wel kunnen betalen", zegt Jeroen Kelders, regiohoofd van zorginstelling Heliomare. "In de ene gemeente is die wel betaalbaar, in de andere niet. Dit is geen maatwerk, maar willekeur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl