Medewerkers van Liander in een transformatorhuisje

Minder stroomstoringen door slimme kabels

Netbeheerders Liander en Enexis gaan slimme elektriciteitskabels gebruiken om het aantal stroomstoringen te verminderen. Kabels die zijn voorzien van een 'smart cable guard' kunnen nauwkeurig melden waar een defect is opgetreden.

Het systeem, dat door Nederlandse bedrijven is ontwikkeld met de netbeheerders, is het afgelopen jaar uitvoerig getest op ondergrondse kabels. Daarbij zijn volgens de Leeuwarder Courant in Friesland meerdere stroomstoringen voorkomen.

Minuscule veranderingen

Door minuscule veranderingen in de stroomdoorvoer te meten, kan het systeem voorspellen wanneer een kabel een defect zal vertonen, bijvoorbeeld door vocht of een kleine schade. Als er al een storing is opgetreden, kan de smart cable guard tot op enkele meters nauwkeurig melden waar het is misgegaan.

Op deze manier zou het aantal stroomstoringen met een kwart kunnen worden verminderd, denken de bedrijven. Bovendien kunnen dreigende defecten worden verholpen zonder dat de consument er iets van merkt.

Decentraal

Ongeveer de helft van alle stroomstoringen wordt veroorzaakt door kortsluiting in ondergrondse kabelverbindingen. Dat leidt dat gemiddeld tot een uur hinder voor zo'n duizend klanten.

Volgens de netbeheerders wordt een slim netwerk in de toekomst steeds belangrijker. Niet alleen is er meer stroom nodig (voor bijvoorbeeld elektrische auto's), de stroom zal ook steeds vaker decentraal worden opgewekt, zoals met zonnepanelen of windturbines.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl