Groene kerstmarkt
NOS Nieuws

Moskovieten kunnen bijna zonder jas naar de kerstmarkt

In Nederland zijn deze maand al flink wat weerrecords gesneuveld, maar ook in Moskou is het warm, terwijl het er rond deze tijd altijd flink koud is. De kerstmarkt in de Russische hoofdstad doet merkwaardig aan; er is geen sneeuw te bekennen en dat zijn de Moskovieten niet gewend.

De thermometer geeft 10 graden aan, en dan niet onder nul zoals gebruikelijk eind december, maar erboven. Niet eerder werd het deze dag zo warm, het record voor 21 december uit 1982 werd met ruim 5,5 graden gebroken.

Recordtemperaturen in Moskou

Een witte kerst in Moskou en wijde omgeving lijkt ver weg. Het weer in het Europese deel van Rusland staat voorlopig onder invloed van warme luchtstromingen uit het Westen.

Dmitry Kiktev van het Russische meteorologisch instituut verwacht dat ook de komende dagen de temperaturen van vorige jaren ruim worden overtroffen. "Er zal deze week geen dag zonder record voorbijgaan."

In de botanische tuin van een universiteit in Moskou zijn ze niet blij met deze 'winter'. "We missen de sneeuw die de planten hoort te bedekken", zegt hovenier Anton Dubenyuk. "Sommige planten staan nu al in bloei, terwijl dat pas in het begin van het voorjaar moet gebeuren."

Het moet nu vriezen en sneeuwen, dit is niet gewoon.

Bezoeker Anton van de kerstmarkt

De meningen over de milde temperaturen zijn verdeeld. "Ik vind het wel fijn zo, ik hoef me niet te haasten om een warm plekje te zoeken", zegt Elvira. "Natuurlijk verlang ik ook wel naar sneeuw, maar dat komt nog wel."

Anton vindt het maar niks, "het moet nu vriezen en sneeuwen, dit is niet gewoon". Hij zegt dat terwijl bezoekers van de kerstmarkt vlak bij het Kremlin moeten oppassen dat ze niet in de plassen lopen. De jaarlijkse attractie van een gigantische ijssculptuur ontbreekt deze keer, enkele dagen voor de kerstmarkt openging smolt het bouwwerk.

Morgen zal het iets minder warm zijn dan vandaag, 5 tot 7 graden verwachten de weerkundigen. Maar het record voor 22 december, 4,4 graden in 1936, gaat er zeker aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl