Sepp Blatter arriveert bij hotel Sonnenberg in Zürich voor zijn persconferentie
NOS Voetbal

Hoe Sepp Blatter uiteindelijk voor de NOS-camera verscheen

  • Arjan Dijksma

    sportredacteur

  • Arjan Dijksma

    sportredacteur

De manier waarop het interview van de NOS met scheidend FIFA-voorzitter Sepp Blatter tot stand is gekomen, geeft een fraaie blik op zijn steeds kleinere kring van vertrouwelingen.

Verzoeken voor de belangrijkste man in het internationale voetbal werden de afgelopen jaren immer behandeld door de medewerkers van de FIFA-persafdeling. In de praktijk betekende dat doorgaans: terzijde geschoven.

Sinds hij in oktober samen met Michel Platini voorlopig geschorst werd, mag de Zwitser echter niet meer op het FIFA-hoofdkantoor komen, laat staan dat hij gebruik kan maken van het personeel van de wereldvoetbalbond.

Uit eigen zak

Hij laat zich sindsdien bijstaan door oud-werknemers die Blatter uit eigen zak moet betalen. Zo is daar freelance communicatie-adviseur Klaus J. Stöhlker, die vrijuit kan spreken als vertegenwoordiger van de geschorste voorzitter.

De Duitser, vijf jaar jonger dan Blatter, weidt graag uit over “The President”, maar ziet lange tijd geen mogelijkheid voor een interview met de NOS. Eind november verandert zijn opstelling als de tuchtzaken van Blatter en Michel Platini gaan dienen voor de ethische commissie.

Stöhlker verwijst dan door naar de jonge Thomas Renggli. De zoon van de inmiddels overleden Zwitserse sportjournalist Sepp Renggli, een goede vriend van Blatter, is enkele jaren in dienst geweest van de wereldvoetbalbond als hoofdredacteur van FIFA Weekly. In dat blad werd week na week het beleid van Blatter gepromoot.

Ongenade

Renggli is in augustus echter in ongenade gevallen nadat een beschadigend artikel over Michel Platini was verspreid onder verschillende Zwitserse media. De UEFA eiste opheldering en na onderzoek bleek de laster over de Fransman uit het kantoor van FIFA-voorzitter Blatter te zijn gekomen.

Vanwege de ophef moest Renggli de wereldvoetbalbond verlaten, maar hij heeft enkele maanden later alweer nieuw emplooi gevonden. Bij zijn oude baas. Als rechterhand van Blatter beoordeelt hij interviewverzoeken en na enkele weken geeft hij zijn fiat aan een gesprek met de NOS.

Een keiharde garantie op papier biedt echter nog geen zekerheid in de wereld van Sepp Blatter. Dat blijkt als hij na de persconferentie in Zürich meteen het oude hoofdkwartier van de FIFA wil verlaten.

Zijn raadgever Stöhlker heeft de aanwezige journalisten vlak daarvoor nog verzekerd dat iedereen een interview met Blatter kan krijgen: “Hij blijft zolang er mensen met hem willen spreken."

Dochter

Stöhlker slaat de persconferentie gade vanaf een trap naast het podium, waar de geschorste voorzitter wordt geflankeerd door een zenuwachtig ogende Renggli en de dochter van Blatter. Corinne helpt haar vader af en toe op weg met spiekbriefjes, waarop bijvoorbeeld de correcte datum van het verkiezingscongres staat.

Sepp en dochter Corinne Blatter na de persconferentie

De 35 cameraploegen en tientallen journalisten blijven na de persconferentie achter in het auditorium, waar de Britse journalist Andrew Jennings in 2002 nog voor verbijstering zorgde door aan Blatter te vragen: “Herr Blatter, have you ever taken a bribe?” Het was de laatste keer dat de criticaster toegang kreeg tot een persconferentie van de FIFA.

Achteruitgang

Blatter is maandag met zijn gevolg al op weg naar de achteruitgang, als Renggli toch nog de telefoon opneemt. Nadat de persvoorlichter herinnerd is aan zijn eerdere toezeggingen, wordt de NOS-ploeg toegelaten tot het restaurant, dat ook in het oude hoofdkantoor gevestigd is.

Blatter is duidelijk gekalmeerd en waar hij tijdens de persconferentie nog veel zijpaden nam om oude stokpaardjes te berijden, geeft de 79-jarige Zwitser nu met nieuwe energie antwoord op de vragen. Als na het gesprek afscheid wordt genomen, houdt Renggli het kort: “Sorry voor de chaos.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl