Twee vrijwilligers in gesprek met een oudere Rotterdammer
NOS Nieuws

Tientallen hulpbehoevende ouderen opgespoord in Rotterdam

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

Bij huisbezoeken aan 1200 ouderen in Rotterdam zijn enkele tientallen eenzame 75-plussers opgespoord die dringend hulp nodig hebben. In oktober bezochten vrijwilligers bijna 1200 mensen van 75 jaar en ouder.

Ruim een kwart van de bezochte ouderen heeft een lichte vorm van hulp nodig.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van huisbezoeken in zes Rotterdamse wijken. Voor zover bekend zijn niet eerder in Nederland ouderen op deze schaal bezocht. De huisbezoeken zijn onderdeel van een campagne om de eenzaamheid bij ouderen aan te pakken.

Aanleiding is een onderzoek uit 2012, waaruit bleek dat de helft van alle Rotterdammers van jong tot oud matig tot ernstig eenzaam is. Bovendien gaf een kwart van de ouderen aan dat ze niemand hebben om in geval van nood op terug te vallen. Rotterdam telt ongeveer 40.000 inwoners van 75 jaar en ouder.

Dat eenzaamheid schrijnende vormen aan kan nemen, werd duidelijk in 2013 toen in de Rotterdamse wijk Delfshaven een vrouw dood in haar woning werd gevonden. Zij bleek al tien jaar geleden te zijn overleden.

Voor burgemeester en wethouders was dit aanleiding om de campagne Voor Mekaar (.pdf) te starten. Onderdeel daarvan is een inventarisatie van hoe het staat met zelfstandig wonende 75-plussers. Iedereen uit die groep die niet in een verzorgingshuis woont krijgt in de toekomst elk jaar bezoek.

Ingewikkeld

Van de 1961 geselecteerde ouderen in de wijken die nu onderzocht zijn, gaven 777 aan dat ze geen bezoek nodig hebben. Van 338 van de 1184 huisbezoeken is het verslag klaar. Daaruit blijkt dat bij ruim een kwart de situatie niet ernstig is, maar dat wel een lichte vorm van hulp gewenst is. Dan is bijvoorbeeld hulp bij een klusje in huis genoeg of een maatje om samen iets te gaan doen.

Op negentien adressen zijn de problemen zo ingewikkeld, dat het wijkteam in actie moet komen. Daarnaast meldden de bezoekers in elf gevallen een 'niet-pluis-gevoel', ook hier komt het wijkteam in actie.

'We willen voorkomen dat mensen hun dagen in eenzaamheid slijten'

Als de resultaten worden vertaald naar de hele stad, zijn er honderden ouderen die dringend hulp nodig hebben. De huisbezoeken worden volgend jaar uitgebreid naar alle wijken. Honderden vrijwilligers gaan dan op pad.

Een forse opdracht, zegt wethouder Hugo de Jonge. "Maar we willen hiermee voorkomen dat ouderen hun dagen in eenzaamheid slijten. Vaak komen ze in sociaal isolement doordat familie en kennissen wegvallen."

Ze komen niet meer zo vaak de deur uit, zegt De Jonge. "We weten nu dat ongeveer een kwart iets nodig heeft. Daarmee kunnen we aan de slag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl