De mythische Medeo-baan en Sifan Hassan
NOS Schaatsen

Mooiste reportages 2015: Medeo én Hassan

In de laatste dagen van 2015 kiezen de verslaggevers van NOS Sport hun mooiste reportage van het jaar. Vandaag: Jeroen Stekelenburg.

"Ik kan niet kiezen. Na een heel jaar sportverslaggeving is het eigenlijk een onmogelijk verzoek. Één beste reportage aanwijzen. Niet dat ze allemaal zo goed zijn, ze zijn vooral erg verschillend. Vandaar dat er twee filmpjes op deze pagina staan. De twee uitersten van ons dagelijkse werk."

"In februari van dit jaar was ik voor het WK sprint in Kazachstan. In verband met beschikbare vluchten vlogen we eigenlijk een dag te vroeg naar Astana. Voor mij reden uit te zoeken of we een reportage konden maken in Almaty. Een verre klank uit mijn jeugd, al was de stad toen nog bekend onder haar oude naam Alma Ata."

"Omdat ik al jaren met Erben Wennemars samenwerk wist ik vrijwel zeker dat hij mijn gevoel deelde. Erben was nog enthousiaster dan ik. Een dag Medeo. Pure schaatsnostalgie. Het resultaat is een filmpje van ruim vier minuten waarvoor geen interview gedaan is. Over de schouders van Erben krijgt u te zien hoe het schaatsen ooit geweest is."

Mooiste reportages 2015: Wennemars op de mythische Medeo-baan

"Aan de andere kant van het spectrum staat de kunst van het korte gesprek. Vaak wordt er badinerend gedaan over de korte interviews met nazwetende sporters. Er zijn uitzonderingen. Het gesprek met Sifan Hassan is wat mij betreft zo’n uitzondering."

"Hassan heeft net een bronzen WK-medaille gewonnen op de 1.500 meter. Dat is voor Nederland een tamelijk bijzondere prestatie. Een minuut of twintig na haar race arriveert Hassan bij onze camera. Wat ik al vermoedde, is vrij snel bevestigd: geen spoortje van vreugde."

"Hassan is boos, teleurgesteld, bedroefd eigenlijk walgt ze van het brons en van haarzelf. Op een geweldige manier weet ze al die boosheid en al die gevoelens onder woorden te brengen. Tuurlijk, Dafne was geweldig, maar ook dit was voor mij een hoogtepunt van de WK atletiek."

Mooiste reportages 2015: Hassan en haar "dikke fout"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl