In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

'Meer stropers actief op de Veluwe'

Op de Noord-Veluwe wordt twee keer zoveel gejaagd als vorig jaar. Van zestig gevallen in 2014 naar 120 stroperij-incidenten dit jaar, zegt boswachter Ger Verwoerd tegen Omroep Gelderland.

Er wordt niet alleen in deze kerstperiode illegaal gejaagd. Over heel 2015 werden steeds meer dieren door stropers gedood. De boswachters zijn een paar daders op het spoor, maar het is lastig om ze op heterdaad te betrappen.

'Te weinig politie'

Volgens Verwoerd worden er soms ouderwetse methoden gebruikt om de dieren te doden. Zo worden pootklemmen geplaatst of een wildstrik. Een wildstrik is een ijzeren draad in de vorm van een lus. Dieren stikken op deze manier langzaam. In een klem kunnen dieren soms dagen gevangen zitten.

Ger Verwoerd is verbonden aan het Groennetwerk; een organisatie waarin natuurorganisaties, gemeenten en politie samenwerken om incidenten in het buitengebied van de Veluwe aan te pakken. Volgens hem zijn er te weinig politieagenten die de stropers kunnen aanpakken. De politie wil hier niet op reageren. Wel vraagt ze om verdachte zaken in het buitengebied altijd te melden.

Volgens Verwoerd wordt met de jaarwisseling extra toezicht gehouden om de illegale jacht tegen te gaan. Vanwege het vuurwerk is dat het ideale moment voor stropers om te gaan jagen.

Advertentie via Ster.nl