NOS Sport

Guidetti en Oranje-drietal op een missie in Turkije

Guidetti en Oranje-drietal op een missie in Turkije

Behalve Oranje heeft volleybalcoach Giovanni Guidetti ook de Turkse topclub Vakifbank Istanbul onder zijn hoede. Bij het Real Madrid van het Europese vrouwenvolleybal wordt de Italiaan in Nederlandse dienst vergezeld door internationals Anne Buijs, Robin de Kruijf en Lonneke Slöetjes.

"We willen het Barcelona van het volleybal worden", verbetert Guidetti lachend. En Oranje plukt daar de vruchten van.

Goed huwelijk

In de acht jaar sinds zijn aanstelling in Istanbul rijgt Guidetti de prijzen aaneen. Na een moeizaam begin won Vakifbank twee keer de Champions League en eenmaal de wereldbeker voor clubteams. Dit seizoen is de ploeg nog ongeslagen in de competitie en Europa.

Ook vond Guidetti er zijn grote liefde: in 2013 trouwde hij met Bahar Toksoy, middenblokkeerster van het team.

Ik wist niet zo goed hoe wij het hier, als schattige meisjes uit het kleine Nederland, zouden doen.

Anne Buijs

Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. "Ik kreeg een erg goed team. We stonden bovenaan, maar lagen er meteen uit in de play-offs. Dus ik naar de voorzitter: het spijt me. Bedankt voor deze kans, ik wens u 't allerbeste", herinnert de succescoach zich het gesprek met de voorzitter.

Die wilde van een vertrek niets weten: "Je blijft en je doet het in de toekomst beter."

'Kleine schattige meisjes'

Sinds dit seizoen maken drie Nederlandse internationals deel uit van het sterrenensemble: Robin de Kruijf begint aan haar tweede seizoen, Lonneke Slöetjes kwam over uit Duitsland en Anne Buijs uit Azerbeidzjan.

"Ik dacht eerst dat het een grapje was", vertelt Slöetjes over haar overgang naar het Barcelona van het volleybal. "Dat wij hier met zijn drieën spelen, zegt wel iets over het niveau van het Nederlands team."

Ook Buijs heeft het goed naar haar zin in de metropool. "Toen ik hiernaartoe kwam, had ik wel hoge verwachtingen. Het zijn toch wel beroemde volleybalsterren", aldus de 24-jarige Buijs. "Ik wist niet zo goed hoe wij het hier, als schattige meisjes uit het kleine Nederland, zouden doen. Maar als je hier komt, voelt het gewoon als een familie."

Dat wij hier spelen, zegt wel iets over het niveau van het Nederlands team

Lonnek Slöetjes

Van Ankara naar Rio

Begin 2016 staat voor Guidetti en de drie speelsters van Vakifbank een belangrijk toernooi op het programma: het OKT, oftewel het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen in Ankara.

Het is de belangrijkste test sinds de tweede plaats op het EK in eigen land. Guidetti is vol vertrouwen: "Het Nederlandse team dat ik in Apeldoorn en Rotterdam zag, verdient het om in Rio te spelen".

Robin de Kruijf, Lonneke Slöetjes en Anne Buijs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl