Samir Qantar bij zijn vrijlating in 2008
NOS Nieuws

Hezbollah-leider gedood bij raketaanval in Damascus

Bij een raketaanval op een gebouw in Damascus is de militante activist Samir Qantar om het leven gekomen. Het gebouw waarin hij woonde werd door verscheidene raketten getroffen. Aanhangers van de Syrische regering zeggen dat Israël vermoedelijk achter de aanval zit.

Qantar, een Libanees, zat bijna 30 jaar gevangen in Israël. In 1979 pleegde hij als 17-jarige in Israël een aanslag waarbij vier doden vielen. In 2008 kwam hij vrij bij een gevangenenruil met Hezbollah.

Na zijn vrijlating zou hij zich hebben aangesloten bij de sjiitische Hezbollah-beweging, die in Syrië meevecht aan de kant van het regime van Assad. Het is niet duidelijk welke rol Qantar daarbij speelde. Op Facebook treuren pro-Assad-milities om het verlies van een van hun commandanten.

Israël

De Israëlische minister Yaov Gallant zei op de Israëlische radio dat hij niet rouwig is om de dood van Qantar, maar wilde niet bevestigen dat Israël achter de raketbeschieting zit.

Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog heeft Israël meermalen aanvallen in Syrië uitgevoerd, veelal om wapentuig van Hezbollah te vernietigen. In januari kwamen bij een Israëlische aanval in Syrië zes leden van Hezbollah om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl