Een Koerdische strijder in de buurt van Mosul
NOS Nieuws

Troepen naar Irak sturen was verkeerd, erkent Turkije

Turkije erkent dat er een fout is gemaakt bij het sturen van troepen naar een kamp bij de Iraakse stad Mosul, begin deze maand. De regering van Irak sprak van een inval, omdat er geen afstemming was geweest en eiste hun vertrek. Turkije weigerde dat, maar geeft nu wel toe dat er iets is misgegaan, vermoedelijk omdat president Obama daar gisteren op heeft aangedrongen.

"Turkije geeft toe dat er miscommunicatie is geweest met de regering van Irak over de inzet van Turkse troepen", zegt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken nu. Een deel van de troepen zal de provincie verlaten waarin het kamp ligt. Vermoedelijk betekent dit dat ze teruggaan naar Turkije. Hoeveel troepen worden teruggetrokken, is niet duidelijk.

Beschermen

In het kamp worden Koerden en soennitische Irakezen door de Turken opgeleid om het op te nemen tegen IS, dat Mosul in handen heeft. Op 4 december stuurde Turkije zwaarbewapende troepen naar het kamp om de trainers te beschermen.

Afgelopen woensdag viel IS inderdaad aan, waarbij raketten op het kamp neerkwamen. Volgens het Turkse leger hebben de Turken teruggeschoten. Bij de gevechten raakten vier Turken lichtgewond.

Onder druk van het felle Iraakse protest vertrok maandag al een deel van de Turken. Waarheen is niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl