De kolencentrale van Nuon, aan de Hemweg in Amsterdam
NOS Nieuws

Nuon: sluiting kolencentrale bespreekbaar

Energieleverancier Nuon is bereid in gesprek te gaan over de sluiting van zijn kolencentrale. Dat zegt bestuurder Martijn Hagens in het televisieprogramma EenVandaag.

De centrale van Nuon is relatief nieuw en kan nog 15 jaar mee. Volgens de afspraken in het Energieakkoord hoeft hij niet dicht, maar in de Tweede Kamer gaan steeds meer stemmen op om alle kolencentrales te sluiten.

Als de centrale in Amsterdam vervroegd dichtgaat moet dat wel "fair" gebeuren, vindt hij. Zo wil Nuon financieel worden gecompenseerd en moet voor de 200 mensen die er werken een oplossing worden gevonden.

Juiste weg

"Ik ben ervan overtuigd dat minister Kamp daarin een juiste weg gaat kiezen", zegt Hagens. "We willen graag aangeven dat beide wegen voor ons bewandelbaar zijn, en dat dus ook over een vervroegde sluiting met ons constructief kan worden overlegd."

Hagens benadrukt wel dat het bedrijf wil weten waar het aan toe is. "Wij kunnen deze centrale vergroenen, of we kunnen praten over een versnelde uitfasering. Maar er moet wel duidelijkheid komen."

Afvangen

Energiemaatschappij Eon werkt intussen aan een andere oplossing: het afvangen en opslaan van CO2 uit kolencentrales. In een van de centrales op de Maasvlakte is een installatie gepland om CO2 af te vangen.

De bedoeling is om daarmee een kwart van de CO2 uit de rook te halen. Het afgevangen CO2 wordt getransporteerd door een vijf kilometer lange leiding om voor de kust in de bodem te worden geïnjecteerd.

Eerste installatie voor afvangen van CO2 uit kolencentrale

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl