Een grote meerderheid heeft geen bezwaar tegen de komst van een azc
NOS Nieuws

'Schreeuwende minderheid staat tegenover stille meerderheid'

"De uitslag van het onderzoek heeft ons verrast", zegt Martin Rosema in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is een van de onderzoekers aan de Universiteit Twente die samen met onderzoeksbureau I&O Research een peiling heeft uitgevoerd over de komst van asielzoekerscentra in Nederlandse gemeenten.

Vandaag werd bekend dat een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking het prima vindt als er een asielzoekerscentrum in de buurt komt. Het resultaat komt drie dagen na de rellen bij het gemeentehuis in Geldermalsen. Daar zag een grote groep inwoners de komst van vluchtelingen niet zitten.

"Stille meerderheid"

"Dit landelijke onderzoek is kort voor het incident in Geldermalsen uitgevoerd. Wij zijn verrast. Door de protesten die je soms ziet, krijg je het beeld van een negatieve samenleving. Dit onderzoek toont aan dat tegenover een schreeuwende minderheid eigenlijk een stille meerderheid staat", zegt Rosema.

De meeste mensen die positief staan tegenover een azc plaatsen daar wel een kanttekening bij. "Veel zeggen: het aantal vluchtelingen moet in relatie staan tot het aantal inwoners van de gemeente. Wat dat betreft sluit het sentiment wel aan bij wat we in Geldermalsen zagen."

In de Gelderse plaats wonen 11.000 mensen. Het asielzoekerscentrum moet plaats gaan bieden aan 1500 vluchtelingen. Dat vinden sommige inwoners een te grote groep. De onderzoekers zien dat gevoel terug in de antwoorden. Er ontstaan bezwaren als het aantal niet in verhouding is. "Hun antwoord op de vraag of ze het prima vinden dat er een azc komt, is dus: Ja, mits."

Mensen vrezen criminaliteit en onveiligheid, maar dat zie je in de praktijk nauwelijks terug.

Onderzoeker Martin Rosema

Wat de onderzoekers ook opviel, was het verschil tussen de angsten van mensen uit gemeenten waar al vluchtelingen worden opgevangen en gemeenten waar nog geen asielzoekerscentrum is. "Op plekken waar nog geen asielzoekers zijn, verwacht de helft van de burgers substantiële overlast. Waar ze al wel zijn, gaat dat percentage ineens omlaag naar nog maar 15 procent", zegt Rosema.

Hij zag ook een verschil in het type overlast dat mensen vrezen of ervaren. "Mensen zijn bang voor criminaliteit en onveiligheid, maar dat zie je in de praktijk nauwelijks terug." Er wordt in werkelijkheid wel wat overlast ervaren, maar dat is van een heel ander kaliber. "Je hoort dat asielzoekers zich bijvoorbeeld onveilig in het verkeer gedragen. Niemand is daar van tevoren bang voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl