De ministers Lavrov en Kerry op de persconferentie na de vergadering van de VN-Veiligheidsraad
NOS Nieuws

Kerry: Syrië-resolutie is een mijlpaal

De Amerikaanse minister Kerry vindt de Syrië-resolutie die de VN-Veiligheidsraad heeft aangenomen een mijlpaal. Tegelijkertijd benadrukte hij in een reactie dat er nog altijd scherpe verdeeldheid is binnen de raad.

Vooral over de toekomst van president Assad zijn er nog meningsverschillen tussen bijvoorbeeld Rusland en de Verenigde Staten. Over de rol van Assad in de toekomst van Syrië wordt in de resolutie dan ook niet gesproken.

Wel staat in de tekst dat de partijen in Syrië volgende maand gesprekken moeten beginnen over een wapenstilstand en de vorming van een overgangsregering. Het is de bedoeling dat de Verenigde Naties het staakt-het-vuren gaan monitoren.

Kans

Net als Kerry verwelkomde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon het besluit. Hij noemde het een grote kans voor Syrië, waar al jarenlang een bloedige burgeroorlog woedt.

De Russische minister Lavrov zei in een reactie dat het uitgangspunt moet zijn om het lijden van het Syrische volk te beëindigen. "Aan de onderhandelingstafel is geen plaats voor terroristen", zei hij met een verwijzing naar IS.

"Er is een politieke oplossing nodig"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl