Nycke Groot
NOS Sport

Handbalsters naar WK-finale

De Nederlandse handbalsters hebben een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan hun Deense WK-sprookje. Dankzij een 30-25 overwinning op Polen bereikte de ploeg van coach Henk Groener voor het eerst in de historie de finale van het WK.

Polen had op het WK van 2013 verrast met de vierde plaats. Een week geleden kreeg de ploeg in de groepsfase een pak slaag van Nederland (31-20), maar daarna wist het wel te winnen van Hongarije en Rusland (de wereldkampioen van 2005, 2007 en 2009).

Vrijdag in Herning steeg Nederland (met een wederom uitblinkende Tess Wester op doel en met Nycke Groot als soevereine regisseur) opnieuw tot grote hoogten.

Oranje liep snel uit naar 5-2, zag Polen terugkomen tot 5-4 en demarreerde vervolgens al naar een beslissende 11-4 voorsprong. Vooral dankzij de reddingen van Wester, de razendsnelle breaks via Michelle Goos en de heerlijke passjes van Groot op cirkelspeelster Yvette Broch leidde Oranje bij rust comfortabel met 15-8.

Direct na rust werd de marge vergroot tot negen (18-9). Daarna kende de ploeg een moeizame fase: er werd nonchalant verdedigd en slordig geschoten en met nog drie minuten op de klok was Polen genaderd tot op drie punten: 27-24.

Oranje liet zich echter niet gek maken en met nog twee treffers van Estavana Polman werd het de terechte finalist.

Namens de Nederlandse regering zal minister Schippers van Sport bij die finale aanwezig zijn. "Dit is een historische gebeurtenis; de beste sportieve afsluiting van het jaar die we kunnen wensen", aldus Schippers. "Nederland staat zondag achter onze dames."

  • AFP
    De Nederlandse handbalsters plaatsen zich voor de WK-finale
  • AFP
    Yvette Broch
  • AFP
    Tess Wester

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl