Het dankfeest in Ahoy Rotterdam
NOS Nieuws

Dankfeest Beatrix kostte anderhalf miljoen euro

Het landelijke dankfeest voor prinses Beatrix heeft februari vorig jaar anderhalf miljoen euro gekost, schrijft De Telegraaf. De krant heeft met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur stukken ingezien.

Het Nationaal Comité Inhuldiging ontving honderdduizenden euro's aan gemeenschapsgeld om het feest mogelijk te maken.

Zo betaalde Rotterdam 300.000 euro voor het feest zelf en nog eens 122.500 euro voor de huur van Ahoy, waar het feest werd gehouden. Een woordvoerder van de gemeente zegt in De Telegraaf dat Rotterdam heeft meebetaald omdat de stad het een eer vond dat het dankfeest daar gehouden werd.

De Staatsloterij betaalde 200.000 euro voor het feest en de NPO 300.000 euro.

Nederlands Blazers Ensemble

De grootste afzonderlijke kostenpost was de inzet van het Nederlands Blazers Ensemble. Dat kreeg ruim 250.000 euro. "Een flink deel van de invulling van het programma van het dankfeest kwam bij ons te liggen. Ons hele kantoor is hier maandenlang mee bezig geweest", zegt de zakelijk leider Wijns van het ensemble in De Telegraaf.

De 6000 oranje hoedjes van karton die door het publiek aan het eind van de avond in de lucht werden gegooid, kostten ruim 42.000 euro.

"De hoedjes zijn ontworpen op de modeacademie en gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking", zegt Karin de Groot, directeur van IDTV, dat het evenement produceerde in De Telegraaf. "De kosten zitten in het ontwerp, uitvoering, begeleiding, vervoer, materiaal en verpakking. Alle hoedjes zaten namelijk in doosjes die onder de stoelen van het publiek stonden."

Een groot deel van de overige uitgaven zit in de techniek, de aankleding en het decor. De registratie door de NOS staat voor 85.000 euro in de boeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl