FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Platini
NOS Nieuws

Blatter ten val, FIFA onder de loep

Al jaren hangt er een geur van corruptie rond FIFA-baas Sepp Blatter, maar 2015 is het jaar dat hij valt. In december wordt hij samen met UEFA-voorzitter Michael Platini voor 8 jaar geschorst door de ethische commissie van de FIFA. Zelfs de FBI bemoeit zich met de voetbalbaas.

Zwitserland stelt in mei een strafrechtelijk onderzoek in naar corruptie, fraude en omkoping binnen de FIFA. Uit het onderzoek blijkt dat Platini in 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro van Blatter heeft ontvangen.

FIFA-woordvoerder grapt over corruptie

De FBI stelt ook een onderzoek in naar de rol van Blatter in een omkoopschandaal in de jaren negentig, rond sportmarketingbureau ISL. Daarmee zou een bedrag van 92 miljoen euro zijn gemoeid.

Niet alleen Platini en Blatter worden aan de tand gevoeld, er lopen meerdere justitiële onderzoeken naar corruptie binnen de FIFA. Die leiden onder meer tot invallen bij een jaarvergadering in Zwitserland, waarbij zeven functionarissen worden gearresteerd. Op dit moment wordt onderzocht of er steekpenningen zijn betaald bij de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl