97,8 cent, "magische grens geslecht"
NOS Nieuws

Dieselprijs onder 1 euro

Brandstofprijzen wijzigen dagelijks, maar als een rond getal verschijnt of verdwijnt, wordt er een psychologische grens gepasseerd. Dat gebeurt vandaag met diesel aan de pomp. Die prijs dook vanmorgen op sommige plaatsen onder een euro per liter.

97,8 cent, die prijs stuurde Jan Plekkepoel van tankstation De Birkt in Soest vanmorgen met zijn handzendertje naar het grote prijzenbord aan de weg. Daarmee was ook de nieuwe prijs aan de pomp vastgesteld.

"Eerst krijgen we de prijs door via internet, daar doen we de marge op die we nodig hebben, en dan hebben we de prijs", zegt Plekkepoel. "Nu we onder de euro zitten, is een magische grens geslecht."

Diesel goedkoper dan een euro per liter

Plekkepoel maakt het prijsverloop van autobrandstoffen al decennia van dichtbij mee. Hij werkt al veertig jaar op het tankstation. "Het is nu voor het eerst in zes jaar dat de diesel onder de euro gaat."

De hoogste prijs was 149,8. "Toen werd er heel veel geklaagd." Vanmorgen zijn de klanten blij met de nieuwe lage prijs. Hoewel een enkeling nog klaagt over het 'kwartje van Kok´, de accijnsverhoging op autobrandstof uit 1991 van toenmalig minister van financiën Wim Kok.

Touringcars

Johan Pouw, eigenaar van Pouw Vervoer, heeft onder zijn bedrijventerrein een dieseltank van 30.000 liter liggen. "Daar doen we een week mee", zegt Pouw. In de touringcars, die dezer dagen veel ritten maken van en naar kerstmarkten, gaat 700 liter.

"De dieselprijzen zijn heel belangrijk voor ons. We kijken er elke ochtend naar." Voor de klanten van het vervoerbedrijf zijn de effecten van de prijsverlaging minimaal. Bij bijvoorbeeld een bus voor een schoolreisje maakt brandstof 16 procent van de prijs uit, naast onder meer het salaris van de chauffeur en de afschrijving van de bus.

"Maar met de daling van de brandstofprijzen het afgelopen jaar hebben we de stijging van het cao-loon voor chauffeurs volledig kunnen compenseren, zodat de klant per saldo hetzelfde voor de bus bleef betalen."

Schalie-olie

De prijs van autobrandstof daalt al ruim een jaar. Belangrijkste oorzaak is de winning van grote hoeveelheden schalie-olie in de Verenigde Staten. Het aanbod van olie steeg daardoor veel sneller dan de vraag, waardoor de prijs naar beneden ging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl