Een vrouw rouwt bij een doodskist met stoffelijke resten van een omgekomen familielid
NOS Nieuws

Dutchbat blij met nieuw onderzoek Srebrenica

  • Kees van Dam

    Verslaggever

  • Kees van Dam

    Verslaggever

De Werkgroep Dutchbat 3 is blij met het nieuwe NIOD-onderzoek naar de gang van zaken in Srebrenica in juli 1995, omdat het uitblijven van luchtsteun ook nu nog altijd veel frustratie oproept. De veteranen hopen dat het NIOD ook contact met hen zal opnemen in de zoektocht naar nieuwe informatie.

Dat meldt de werkgroep in een schriftelijke reactie aan de NOS.

De veteranen zijn zeer te spreken over het contact met het ministerie van Defensie sinds de zomer. "In september is er een bijeenkomst geweest van de premier en de minister van Defensie met ongeveer 160 veteranen van Dutchbat 3". Sindsdien houdt Den Haag de veteranen goed op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in het dossier Srebrenica, vindt de werkgroep.

Waarheidsvinding

"Deze stap", het nieuwe onderzoek, "heeft alles te maken met waarheidsvinding. Dat is erg belangrijk omdat Dutchbat in de afgelopen 20 jaar regelmatig negatief is afgeschilderd. Het beeld is geschetst dat Dutchbat 3 actief heeft meegewerkt aan de genocide."

De werkgroep roept leden op zich te melden met informatie die mogelijk nieuw licht werpt op de gebeurtenissen van 1995. "Het is aan het NIOD om deze informatie te beoordelen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl