Janet Yellen, de directeur van de FED
NOS Nieuws

Fed verhoogt rente voor het eerst sinds 2006

De Fed, de Amerikaanse centrale bank heeft voor het eerst sinds 2006 de rente verhoogd. Het belangrijkste rentetarief, dat nagenoeg nul was, gaat met een kwart procent omhoog. Fed-voorzitter Yanet Yellen benadrukt dat deze stap niet overschat moet worden. Ze is terughoudend over volgende rentestappen.

De rentestap van de Fed bevestigt dat de groei van de Amerikaanse economie stevig genoeg is. De werkloosheid is teruggebracht naar zo'n 5 procent en de economische groei ligt bijna op 2,5 procent. Daarom kan de rente nu omhoog. Het is minder hard nodig om consumenten en bedrijven met de lage rente te verleiden geld te lenen en uit te geven.

Fed-voorzitter Yanet Yellen benadrukte in haar toelichting dat het de goede kant op gaat maar dat voorzichtigheid geboden is. De Fed wil de economische ontwikkelingen nu eerst weer even aankijken, alvorens te zinspelen op nieuwe renteverhogingen.

FED verhoogt de rente, eerste keer in negen jaar

Voorschot

De financiële wereld heeft de afgelopen tijd al een voorschot genomen op de renteverhoging. Investeerders hebben al honderden miljarden dollars teruggehaald uit andere delen van de wereld. Want de dollar is meer waard geworden en rendeert weer op de Amerikaanse beurs.

Voor opkomende markten zoals bijvoorbeeld Brazilië, Nigeria of Aziatische landen is dat slecht nieuws, zij zien investeringen teruglopen. Ook worden leningen die zij zijn aangegaan in dollars duurder.

Voor exporterende bedrijven in Europa is de stijgende dollar gunstig. Hun producten worden goedkoper voor de Amerikanen en dat kan tot meer Europese export naar de Verenigde Staten leiden.

Nederlandse bedrijven profiteren van rentebesluit

De laatste maanden werd al stevig gehint op een renteverhoging, maar de inzakkende Chinese economie en de terugvallende wereldhandel leidden tot uitstel. Maar vorige week zei Fed-president Janet Yellen dat werd uitgekeken naar een rentestap en dat de Amerikaanse economie "bijna krachtig genoeg" is om een renteverhoging aan te kunnen.

Lenen wordt dus iets duurder. Dat zal voor consumenten en beleggers wennen zijn. Velen zijn de voorbije jaren gewend geraakt aan extreem lage rentes en weten bijna niet beter dan dat geld bijna niks kost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl