Amsterdam wil versneld duizend extra huizen voor daklozen
De gemeente Amsterdam wil binnen drie jaar versneld duizend extra huizen voor daklozen. De huisvesting moet in hoofdzaak van de woningcorporaties komen, maar de gemeente kijkt ook naar bijvoorbeeld de mogelijkheden om leegstaande kantoren te verbouwen tot woonruimte.
De extra huizen zijn nodig omdat de bestaande opvangplekken vol zitten. De daklozenopvang zegt dat er onder meer door ontslagen als gevolg van de crisis steeds meer armen en daklozen bij komen, en dat er in de opvang nauwelijks verloop is. Dat merken ze goed bij de inloophuizen van De Regenboog in Amsterdam.
De noodzaak van extra huisvesting trekt een zware wissel op Amsterdam, dat ook bijna 1500 huizen per jaar nodig heeft voor de groeiende stroom vluchtelingen met een verblijfsvergunning, en voor 'kwetsbare' Amsterdammers zoals ex-prostituees en probleemjongeren.
Passend verblijf
Vorige maand presenteerde de gemeente al een meerjarenbeleidsplan met als doelstelling dat in 2018 alle kwetsbare dak- en thuislozen een passend verblijf hebben, "gericht op participatie en herstel". Daarvoor wordt bijna 6 miljoen euro uitgetrokken.