Dafne Schippers is Allyson Felix te snel af tijdens de Diamond League in Brussel
NOS Sport

Allyson Felix wil programmawijziging Rio

De Amerikaanse sprintster Allyson Felix, een belangrijke concurrente van Dafne Schippers op de 200 meter, heeft bij de internationale atletiekfederatie IAAF een verzoek ingediend om het programma van de Olympische Spelen te wijzigen. Felix hoopt volgend jaar in Rio als derde atlete in de geschiedenis een olympische dubbelslag te slaan op de 200 en 400 meter.

Door een programmawijziging hoopt Felix haar kansen te vergroten. Volgens het huidige schema moet Felix 75 minuten voor de finale van de 400 meter de series van de 200 meter lopen. De Amerikaanse atletiekbond USATF steunt Felix bij haar verzoek.

"Allyson is de succesvolste atlete ooit en moet de kans krijgen om voor de dubbel te gaan", zegt Max Siegel, directeur van de USATF. De internationale atletiekfederatie staat op voorhand niet onwelwillend tegenover het verzoek. "We zullen het verzoek in de komende dagen bekijken", zegt IAAF-wedstrijddirecteur Paul Hardy.

Amerikaanse invloed

Tijdens de WK afgelopen zomer liep Felix alleen de 400 meter. De finale van de 200 meter, gewonnen door Dafne Schippers, werd een dag later gehouden. Felix vond die combinatie te moeilijk.

Tot op heden zijn alleen de Amerikaanse Valery Brisco-Hooks (Los Angeles 1984) en de Française Marie-José Pérec (Atlanta 1996) erin geslaagd de 200 en 400 meter tot een gouden olympische combinatie te smeden.

  • AFP
    Dafne Schippers werd wereldkampioene op de 200 meter.
  • AFP
    Alllyson Felix veroverde de wereldtitel op de 400 meter.

Ad Roskam, technisch directeur van de Nederlandse atletiekunie vindt het vreemd als het programma voor één sporter gewijzigd zou worden. "Maar we moeten ook niet naïef zijn. De Amerikanen hebben invloed op de programmering. Dat is in het verleden wel gebleken."

De grote invloed van de Amerikaanse bonden, sponsors en televisiestations bleek in 2008. Onder Amerikaanse druk werd toen besloten de zwemfinales van de Spelen in Beijing naar de ochtend te verplaatsen, omdat dat gunstiger was voor de Amerikaanse televisiestations.

Roskam is vooral bang dat het schema te rigoureus wordt omgegooid. "Het zou erg zijn als door een verandering het combineren van de 100 meter en de 200 meter moeilijk zou worden. Die combinatie wordt door veel meer atleten gelopen dan de twee afstanden van Felix." Ook Dafne Schippers heeft haar vizier gericht op de 100 en 200 meter.

Niet bang zijn voor Felix

"Je kunt het ook van de andere kant bekijken: als je olympisch kampioen wil worden, moet je voor niemand bang zijn", zegt Roskam. "En Dafne heeft Felix verslagen tijdens de laatste Diamond League over 200 meter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl