Ruben oefent met zijn exoskelet
NOS Nieuws

Nijmegenaar start crowdfundingsactie om te kunnen blijven lopen

De 32-jarige Ruben de Sain wil zijn robotpak niet kwijt. Daarom is hij een crowdfundingsactie gestart, zodat hij het pak zelf kan kopen. Na een ernstig motorongeluk kwam De Sain in een rolstoel terecht, maar met een geleend robotpak leerde hij de afgelopen maanden met kleine stapjes weer lopen. Nu dreigt De Sain het pak echter te moeten inleveren.

Het pak kost tussen de 80.000 en 100.000 euro. De Sain hoopt dat zijn actie landelijk wordt opgepakt, zodat hij zoveel mogelijk geld krijgt om het pak te kopen. Gisteren heeft hij een crowdfundingpagina en Facebookpagina aangemaakt, die al snel door zijn vrienden op Facebook gedeeld werd. Met succes: "Sinds gisteravond is er al 3500 euro binnengekomen vanuit mijn Facebookvrienden", aldus De Sain.

Het robotpak is eigendom van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. De Sain is een van de twee patiënten die meedoen aan een onderzoek van de kliniek naar de mogelijke positieve gezondheidseffecten van het elektrische pak voor mensen in een rolstoel. De afgelopen maanden zegt de Sain zowel op lichamelijk als mentaal vlak vooruit te zijn gegaan. "Dankzij het pak ben ik mij fitter gaan voelen. Mijn lichaam voelt fijner aan en ik heb geen last meer van mijn rug", zegt De Sain.

Op dit moment vergoeden zorgverzekeraars het hulpmiddel niet en daar wil De Sain verandering in brengen. Met de inzamelingsactie hoopt De Sain vooral zorgverzekeraars te laten zien welke voordelen het pak op lange termijn kan hebben voor mensen met een dwarslaesie. In Duitsland word het pak bijvoorbeeld wel vergoed.

De Sint Maartenskliniek zegt het initiatief van De Sain te steunen. "Het feit dat Ruben deze inzamelingsactie start is ook een teken dat het pak echt iets doet. Mensen gaan er tijd en energie in steken om het pak zelf aan te schaffen. We willen aan zorgverzekeraars aantonen dat het pak een meerwaarde heeft naast het gebruik van de rolstoel", zegt de Sint Maartenskliniek.

Dit is de start van een heel groot traject

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen

De kliniek zal blijven samenwerken met De Sain wanneer hij erin slaagt om het pak te houden. Het onderzoek zal dan langer uitgevoerd kunnen worden en hierdoor zou er meer duidelijkheid kunnen komen voor zorgverzekeraars over de voordelen van het robotpak. Voor zorgverzekeraars zou het vergoeden van het pak op lange termijn voordeliger kunnen zijn, omdat patiënten met minder klachten naar zorginstellingen zouden gaan.

Het deel van het onderzoek waar De Sain aan deelneemt is het begin van een groot onderzoek. De kliniek verwacht dat de pakken de toekomst zijn voor dwarslaesiepatiënten. "Dit is de start van een heel groot traject, waar wij in de toekomst aan door willen bouwen", aldus de Sint Maartenskliniek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl