Dennis Bergkamp
NOS Voetbal

Bergkamp: conflict met Jonk heftig en emotioneel

Dennis Bergkamp neemt nadrukkelijk afstand van het rapport waarin Tscheu La Ling de problemen bij Ajax heeft geanalyseerd.

"Dat rapport is een regelrechte aanfluiting", aldus Bergkamp in Voetbal International. "Ling is niet objectief. Al voordat hij aan zijn rapport begon, was duidelijk aan welke kant hij stond. Met die insteek is hij aan de slag gegaan. Zonder zich te verdiepen in onze kant van het verhaal."

"Ik heb welgeteld twintig minuten met hem gesproken. Toen ik zei dat ik over de kern van het probleem wilde praten, stopte hij snel al zijn papieren in zijn tas en zei dat we dat in een later stadium zouden doen. Na die toezegging heb ik nooit meer wat van hem gehoord. En opeens was zijn rapport af. Echt ongelooflijk."

Dat rapport is een regelrechte aanfluiting. Ling is niet objectief.

Dennis Bergkamp over het rapport van Tscheu La Ling

Ook de gesprekken met directeur voetbalzaken Marc Overmars, algemeen directeur Edwin van der Sar, beloftentrainer Jaap Stam en hoofdtrainer Frank de Boer hadden weinig om het lijf, aldus Bergkamp. "Met Frank heeft Ling een minuut gesproken. Hij vroeg hem of hij lid was van het technisch hart. Frank zei van niet en dat was het."

Spelletjes

"Vervolgens komen er twee versies van het rapport in omloop", vervolgt Bergkamp. "De ene versie is verstuurd naar de raad van commissarissen, de opdrachtgever van Ling. Daarna werd een veel uitgebreidere versie gelekt naar De Telegraaf. Dan kan ik tot maar één conclusie komen: hier zijn spelletjes gespeeld. Ik vraag me af of Ling het rapport überhaupt zelf heeft geschreven."

Dennis Bergkamp en Wim Jonk vormden jarenlang een hecht duo. In 1993 verruilden ze Ajax voor Internazionale

Ook gaat Bergkamp in op het gedwongen vertrek van Wim Jonk als hoofd jeugdopleiding. "Er ontstond een muur tussen ons, steeds hoger, steeds dikker. Hij heeft zich te veel laten beïnvloeden door mensen die de opleiding steeds verder van het voetbal lieten wegdrijven. In Wim heb ik het vertrouwen nooit opgezegd. In zijn entourage wél."

Eiland

Daarmee rekent Bergkamp vooral af met Cruijff-vertrouweling Ruben Jongkind en diens opleidingsmethodiek, waarbij de nadruk ligt op individuele fysieke ontwikkeling. Zes zogenoemde performance coaches, hoofdzakelijk van buiten het voetbal, zijn inmiddels vertrokken.

"Zonder overleg werd een hele stoet mensen binnengehaald, wiens werk weinig met voetbal van doen had", aldus Bergkamp. "De opleiding werd een eiland binnen de club."

In Wim Jonk heb ik het vertrouwen nooit opgezegd. In zijn entourage wél

Dennis Bergkamp over de problemen bij Ajax

Bergkamp voert de komende tijd zelf gesprekken met jeugdtrainers, daarna worden knopen doorgehakt. Aan het aandeel van performance coaches wordt paal en perk gesteld, als het aan Bergkamp ligt.

Minder pamperen

"Als trainer pakte Cruijff de grootste talenten het hardst aan. Ik heb het zelf meegemaakt, Van Basten ook, Rijkaard. Terwijl de laatste jaren bij Ajax de grootste talenten juist gepamperd zijn."

Hij pleit voor een ommezwaai: "Minder pamperen, meer eigen verantwoordelijkheid eisen, meer op voetbal gerichte trainingsuren. Het is gebleken dat Ajax-talenten in hun vrije tijd extra techniektraining buiten de deur volgen. Dat steekt mij."

Het raakt me in mijn ziel als mensen twijfelen aan mijn loyaliteit aan de visie van Johan.

Dennis Bergkamp

Voordat Ling zich meldde op De Toekomst liet Bergkamp zijn licht schijnen over de ontstane problemen. Een brief van twaalf punten werd via toenmalig algemeen directeur Michael Kinsbergen voorgelegd aan Johan Cruijff. "Het lastige voor Johan was dat hij geen partij wilde kiezen. Dat siert hem, maar dat maakte het er niet makkelijker op."

Loyaliteit

De suggestie dat het technisch hart zich afgekeerd heeft van de visie van Cruijff, werpt Bergkamp verre van zich: "Het raakt me in mijn ziel als mensen twijfelen aan mijn loyaliteit aan de visie van Johan."

Cruijff trok zich terug als adviseur na het ontslag van Jonk, maar overweegt een terugkeer. Voorwaarde is dat dan de zittende bestuursraad verdwijnt. Dat moet donderdag tijdens de ledenvergadering blijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl