Dolf Verroen in 2011
NOS Nieuws

Dolf Verroen (87) schrijft Kinderboekenweekgeschenk

Auteur Dolf Verroen schrijft het Kinderboekenweekgeschenk van 2016. Dat is vanochtend bekendgemaakt in het NOS Jeugdjournaal. De 87-jarige Verroen schreef al veel kinderboeken en won voor zijn werk prijzen in binnen- en buitenland.

Hij kreeg een Zilveren Griffel voor zijn boeken De kat in de Gordijnen (1979), Hoe weet jij dat nou? (1981) en Een leeuw met lange tanden (1987). In 2006 won hij de Deutscher Jugendliteraturpreis voor Slaaf kindje slaaf, dat in Duitsland werd vertaald onder de titel Wie schön weiß ich bin (Hoe mooi wit ik ben).

Verrast

Verroen is verrast over zijn uitverkiezing, zegt hij. "Het verbaasde me. Ik had er, gezien mijn leeftijd, niet meer op gerekend", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Het thema van de Kinderboekenweek 2016 is 'Opa en oma' en dat spreekt Verroen aan. "Zelf ben ik geen opa, maar in bijna ieder kinderboek komen opa's en oma's voor. Ook in het boek dat ik voor deze Kinderboekenweek in gedachten heb."

Verschrikkelijk

De auteur wil nog niet te veel uitweiden over het onderwerp van het boek dat hij gaat schrijven. "Misschien gaat het de kant op van de oorlog. Mensen praten over oorlog alsof het een uitje is, maar het is verschrikkelijk. Vooral voor kinderen." Een concreet plan van aanpak heeft hij nog niet. "Ik ga gewoon zitten en schrijven."

De Kinderboekenweek 2016 loopt van woensdag 5 tot en met zondag 16 oktober. Het prentenboek dat verschijnt ter gelegenheid van de Kinderboekenweek wordt gemaakt door illustrator Floor Rieder. Zij kreeg in 2014 het Gouden Penseel voor haar debuut Het raadsel van alles wat leeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl