Koning Willem-Alexander bij de opening van de tentoonstelling
NOS Nieuws

Judith Herzberg weg bij Verzetsmuseum uit protest tegen koning

Dichteres en toneelschrijfster Judith Herzberg is uit het comité van aanbeveling van het Verzetsmuseum in Amsterdam gestapt. Reden is de opening door de koning van de tentoonstelling over politieke gevangenen Geen nummers maar namen in april van dit jaar.

Volgens Herzberg had het museum iemand anders moeten vragen, omdat Willem-Alexanders schoonvader, Jorge Zorreguieta, betrokken zou zijn geweest bij de verdwijning van politieke gevangenen in Argentinië ten tijde van het Videla-regime. Herzberg stapte om die reden in augustus op als lid van het comité van aanbeveling.

"Ik begrijp niet goed hoe hij het lef had deze tentoonstelling in het Verzetsmuseum te openen”, schreef Herzberg in een brief die in handen kwam van NRC Handelsblad. "Vond hij het ‘een eer’? Besefte hij niet dat dit ook een belediging was, juist in het Verzetsmuseum, voor degenen die hun leven lieten? Ziet hij geen parallel met het misdadige regime dat in Argentinië tussen de 10.000 en 30.000 'nummers' heeft laten verdwijnen. En hoe komt U ertoe juist hém te vragen deze tentoonstelling te openen? En met jongeren te praten bij die gelegenheid? Wat moeten jongeren van zoiets leren?"

Niet in Nederland

Herzberg was op het moment van de opening niet in Nederland. Dat koning Willem-Alexander de tentoonstelling geopend had, hoorde ze pas later. Na enig nadenken besloot zij dat zij niet meer in het comité van aanbeveling wilde zitten, zegt ze tegen de NOS.

Herzberg vroeg de bestuursvoorzitter van het verzetsmuseum, Hans Blom, om de brief door te sturen naar de 24 andere leden van het comité van aanbeveling. Daarvan hebben er drie of vier gereageerd, zei Blom tegen de krant. Eén was het met Herzberg eens. Dat was emeritus-hoogleraar en ex-directeur mensenrechten bij de VN Theo van Boven.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zegt dat de koning in 2014 de uitnodiging om de tentoonstelling te openen graag heeft gehonoreerd. De discussie is een aangelegenheid tussen het bestuur van het museum en het comité van aanbeveling, aldus de RVD.

Judith Herzberg kreeg in 1997 de P.C. Hooftprijs voor poëzie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl