Het ROC Leiden, dat in grote financiële problemen kwam door te dure nieuwbouw
NOS Nieuws

Onderwijsbond wil bestuurders ROC Leiden aansprakelijk stellen

De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil de voormalige bestuurders van het ROC Leiden aansprakelijk stellen voor de chaos bij de onderwijsinstelling. De bond wil zo een voorbeeld stellen. De onderwijsinstelling dreigde in de zomer failliet te gaan en moest worden gered door het ministerie van Onderwijs.

De AOb onderzoekt de mogelijkheden om zelf een procedure te beginnen bij de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. De organisatie hoopt dat onderwijsbestuurders in de toekomst geen onverantwoorde financiële risico's meer nemen als ze weten dat ze persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Commissie

Begin deze maand bracht de commissie-Meurs een vernietigend oordeel uit over het bestuur van het ROC Leiden. Het bestuur nam volgens de commissie onverantwoorde risico's bij de bouw van schoolgebouwen.

De commissie zei dat er voldoende aanleiding is om te kijken of de voormalige schoolleiding aansprakelijk kan worden gesteld. Het ROC liet weten dat alleen te doen als het de school iets oplevert.

Tweede Kamer

"We willen dat bestuurders zich bewust zijn van de risico’s voor het onderwijs die grote investeringen zoals nieuwbouw met zich meebrengen", zegt AOb-bestuurder Ben Hoogenboom. Voordat het tot een claim via een civiele rechtszaak kan komen, moet de ondernemingskamer eerst vaststellen dat er sprake is geweest van wanbeleid.

In de Tweede Kamer wordt vandaag verder gesproken over de toekomst van het ROC Leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl