Obama geeft update over strijd tegen IS
NOS Nieuws

Obama tegen IS-kopstukken: jullie zijn de volgenden

"We raken IS harder dan ooit", zei de Amerikaanse president Barack Obama in een update over de strijd tegen IS. Sinds de zomer heeft de terreurorganisatie geen succesvolle grondoperatie meer uitgevoerd in Syrië of Irak, zei Obama.

Volgens de president is IS 40 procent kwijtgeraakt van de gebieden die ze ooit in Irak hebben veroverd. Hij noemde de steden Sinjar en Tikrit die op IS zijn heroverd. Ook somde Obama de IS-kopstukken op die Amerika en zijn bondgenoten hebben gedood. "Tegen alle IS-leiders zeg ik: jullie zijn de volgenden", sprak de president.

Obama tegen IS-leiders: jullie zijn de volgenden

Obama erkende dat het geen gemakkelijke strijd is tegen de terreurorganisatie. "We moeten slim en zorgvuldig opereren." Ook gaat het niet snel genoeg, vindt de president. "Toch blijkt uit onze successen dat we IS de vrijheid hebben ontnomen, hun leiders kunnen zich niet voor ons verschuilen."

Meer bommen dan ooit

De president noemde november de meest intensieve maand sinds het begin van de bombardementen op IS. "In die maand hebben we meer dan ooit gebombardeerd."

De Amerikanen hebben de strijd tegen IS geïntensiveerd na de aanslagen in Parijs en San Bernardino, benadrukte hij. Aan het einde van zijn toespraak richtte Obama zich rechtstreeks tot de Amerikaanse militairen "Bedankt, het Amerikaanse volk is u erg dankbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl