NOS Nieuws

Vrij Nederland gaat op de schop, banen weg

Vrij Nederland wordt grondig veranderd. Het opinieweekblad wordt een maandblad en hoofdredacteur Frits van Exter vertrekt per 1 januari.

De hoofdredactie en de uitgever hebben de medewerkers vandaag ingelicht. Door de veranderingen zullen ook een aantal arbeidsplaatsen verdwijnen. Hoeveel het er zullen zijn, kan hoofdredacteur Van Exter nog niet zeggen. "We gaan nu in overleg met de redactie en de ondernemingsraad. Op basis van dat overleg kan er nog wat worden aangepast." Wel zegt hij dat de gevolgen van de reorganisatie "stevig" zullen zijn.

De abonnees krijgen deze week een brief over de plannen. De veranderingen gaan ergens tussen april en juni in. Als de definitieve datum bekend is, krijgen ze nader bericht over hoe het abonnement kan worden voortgezet.

Oplage daalt

Doorgaan met het weekblad, dat 75 jaar bestaat, is volgens Van Exter financieel niet haalbaar. De oplage daalt al jaren en ligt nu op zo'n 27.000. In 1980 had Vrij Nederland nog 111.000 abonnees.

"Met een weekblad kunnen we te weinig onderscheidend zijn," zegt Van Exter. "Dagbladen schuiven inhoudelijk steeds meer richting een weekblad. En we horen van onze abonnees ook dat het te veel is. En onze dubbelnummers bijvoorbeeld, die doen het juist heel goed."

Nieuwe kapitein

Van Exter legt zijn taken in januari neer, maar blijft de maanden daarna wel actief als adviseur voor de redactie en de uitgever. Hij zal de vernieuwingsplannen mede helpen uitvoeren. "Ik ben nu 7,5 jaar hoofdredacteur geweest. Dit is een goed moment om weg te gaan. Een nieuwe stap kan het beste worden gedaan onder leiding van een nieuwe kapitein."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl