NOS Nieuws

Alternatieve genezers blij met inspectietoezicht

Vanaf januari kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ingrijpen bij praktijken met alternatieve geneeswijzen, net zoals bij reguliere artsen. "We vinden dit een hele goede zaak", zegt voorzitter Huib Koning van de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG). Cees Renckens, bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij ziet dat anders. "Elke poging om kwaliteitsnormen te stellen aan alternatieve geneeswijze is gedoemd te mislukken."

Dat de inspectie vanaf volgend jaar kan gaan ingrijpen bij alternatieve artsen, komt door de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg die dan in werking treedt. Door de wetswijziging moeten alternatieve genezers verplicht fouten en missers melden. Ook komt er een geschillencommissie.

Deze nieuwe wettelijke status helpt ons het kaf van het koren te scheiden.

Huib Koning, voorzitter Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze
Alternatieve genezers onder toezicht van de inspectie

Volgens VBAG-voorzitter Koning is de nieuwe wetgeving een belangrijke stap. "We willen graag dat de complementaire gezondheidszorg op een vergelijkbaar peil komt als de reguliere gezondheidszorg. Deze nieuwe wettelijke status helpt ons het kaf van het koren te scheiden. "

Volgens hem wordt de sector meer serieus genomen als de wet in werking treedt. "En kun je als patiënt dus ook bij de overheid terecht met klachten."

Hij benadrukt dat patiënten nu al een klacht kunnen indienen bij de beroepsvereniging. "We hebben zaken zoals verplichte nascholing en tuchtrecht allemaal binnen de sector zelf geregeld. Ook werken we aan een soort BIG-register, zoals je dat nu kent van de reguliere zorg." Volgens hem is er de afgelopen tien jaar geen tuchtzaak meer geweest binnen de alternatieve geneeskunde.

De nieuwe wetgeving werkt statusverhogend, terwijl het niets voorstelt.

Cees Renckens, bestuurslid Vereniging tegen de Kwakzalverij

De werkzaamheid van de alternatieve geneeskunde is niet aangetoond, zegt Renckens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. "Toch komen ze nu in een register en komt er een geschillencommissie. Daarmee kunnen ze zich alleen maar een status aanmeten die volkomen onverdiend is."

Alternatieve behandelaars hebben alleen een inschrijving in het handelsregister nodig en geen diploma's, zegt Renckens. "Toch kun je in het artsenregister komen, een declaratienummer krijgen en de patiënt imponeren."

'Wassen neus'

Volgens hem komen er zo'n 40.000 alternatieve artsen in het register, maar krijgt de inspectie er geen personeel bij. "Dus gaan ze alleen af op meldingen, en dan wordt per geval bekeken of ze er wat mee doen. Dus in de praktijk zal het op een wassen neus uitdraaien."

Renckens pleit er voor om de geneeskunde weer een beschermd beroep te maken, zoals voor de jaren 90 het geval was. "Iemand die wil genezen, moet dokter worden en gaan studeren. Het is een gevaarlijk vak, waarvoor je veel kennis moet hebben. In de jaren 90 is de wet geliberaliseerd en werd arts een vrij beroep. Dat heeft geleid tot een verdubbeling van het aantal kwakzalvers. Dat is een onverdiende status die ten koste gaat aan de bescherming van de burger."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl