Koerdische strijders bij Mosul
NOS Nieuws

Turkije lijkt 'ongewenste' troepen uit Noord-Irak terug te trekken

Turkije lijkt toe te geven aan de Iraakse druk om een deel van zijn troepen terug te trekken uit Noord-Irak. Irak had geprotesteerd, omdat Turkije zonder toestemming van Bagdad versterkingen naar Turkse troepen bij Mosul had gestuurd.

Het Turkse persbureau Anadolu zegt dat een konvooi van tien of twaalf voertuigen het Turks legerkamp bij Mosul heeft verlaten en naar het noorden is gereden. In dat konvooi reden ook tanks mee. Turkse militaire bronnen van Anadolu spreken van herschikking van de Turkse troepen.

IS

Mosul is in handen van IS. Sinds een jaar trainen Turkse militairen Syrische Koerden en lokale soennitische groepen in de buurt van Mosul voor de strijd tegen IS.

Op 4 december stuurde Turkije extra troepen, voor de bescherming van de de Turkse trainers bij Mosul. Volgens het Iraanse tv-station Presstv bestond de beschermingsmacht uit 150 man, uitgerust met tanks en andere zware wapens.

Inval

De Iraakse premier Abadi was woedend. Turkije had volgens hem de soevereiniteit van zijn land geschonden, want zijn regering had nergens toestemming voor gegeven. Toen de Turkse president Erdogan de beschermingsmacht weigerde terug te trekken, stapte Irak naar de VN-Veiligheidsraad.

Volgens Presstv heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken de kwestie vrijdag met Irak besproken. Daar zou tot een 'reorganisatie' van de Turkse troepen bij Mosul zijn besloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl