NOS Nieuws

Van der Steur gaat privacy slachtoffers beschermen

Persoonlijke gegevens slachtoffer uit strafdossier

De privacy van slachtoffers moet beter worden beschermd. Een verdachte mag bij een strafproces niet langer standaard de persoonlijke gegevens van een slachtoffer krijgen. Het gaat om vertrouwelijke zaken als het adres, telefoonnummer en het emailadres. Dat schrijft minister Van der Steur vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Van der Steur wil hiermee een einde maken aan onbedoelde schending van de privacy.

Vanaf 1 januari worden persoonlijke gegevens van slachtoffers nog wel geregistreerd, maar komen ze niet meer terecht in het strafdossier. Daarnaast laat Van der Steur in kaart brengen welke partijen over welke gegevens van het slachtoffer moeten kunnen beschikken. Daarover zal hij de Tweede Kamer later informeren.

Slachtofferhulp

Van der Steur schrijft dat persoonlijke informatie van het slachtoffer wel noodzakelijk is voor politie en justitie om het slachtoffer te kunnen identificeren en met het slachtoffer te communiceren.

Maar het is voor de strafzaak vaak niet nodig om persoonlijke gegevens van het slachtoffers over te dragen aan de verdachte.

Daarom wil de minister een systeem waarbij persoonlijke informatie van het slachtoffers alleen wordt gedeeld met mensen en met organisaties, zoals Slachtofferhulp, als dat noodzakelijk is.

"Door op een andere manier te informatie te delen, kunnen we een eind maken aan onnodige inbreuken op de privacy en de positie van slachtoffers verbeteren“, aldus de minister.

Moeilijkere verdediging

Strafrechtadvocaat Van der Goot is niet enthousiast over het idee. Hij denkt dat dat de verdediging moeilijker maakt, omdat een verdachte niet goed weet wie hij of zij tegenover zich heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl