Bondskanselier Merkel bekeek gisteren vast het podium in Karlsruhe
NOS Nieuws

Partijtop CDU eensgezind over vluchtelingen naar congres

De top van de CDU, de partij van bondskanselier Merkel, presenteert zich vandaag op de Parteitag in Karlsruhe eensgezind over het vluchtelingenbeleid. In een verklaring staat dat de partij de instroom van vluchtelingen "merkbaar" wil verminderen.

Ook staat erin dat "zelfs een land als Duitsland" in de problemen kan komen als de huidige toestroom van vluchtelingen aanhoudt. De tekst is een compromis tussen de lijn-Merkel ('Wir schaffen das') en partijleden die de afgelopen tijd pleitten voor een bovengrens voor het aantal vluchtelingen.

De CDU-leden stemmen in Karlsruhe over de koers van de partij op het gebied van vluchtelingenpolitiek. De jongerenafdeling van de CDU trok aan de vooravond van het congres een voorstel om een bovengrens in te stellen terug en toonde zich tevreden met het signaal "dat onze mogelijkheden eindig zijn".

Merkel benadrukte gisteravond op televisie dat in de tekst het woord 'begrenzen' niet voorkomt: "Het gaat om verminderen, of reduceren." Journalisten vroegen haar of ze rekening houdt met een afrekening van partijgenoten op het congres. Merkel zei daarop dat ze dat niet verwacht.

Ze wees er verder op dat de partijtop niet breekt met de koers die zij de afgelopen tijd heeft gevolgd. De bondskanselier wees er daarbij op dat de grote vluchtelingenstroom een Europees probleem is waarvoor Europese oplossingen nodig zijn, zoals een eerlijke verdeling van vluchtelingen en een betere bewaking van de buitengrenzen.

Merkels CDU eensgezind over vluchtelingenbeleid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl