Marine Le Pen geeft een reactie
NOS Nieuws

Grote doorbraak Front National blijft uit

Vorige week nog was het Front National de grote winnaar in de eerste ronde van de regionale verkiezingen, maar vanavond is van die winst niets meer over. Toch ziet partijleider Marine Le Pen het verlies niet als iets dramatisch.

"Niets kan ons stoppen", zei ze tegen een juichende menigte in Noord-Frankrijk, waar ze zelf een gooi deed naar het leiderschap in de regio Nord-Pas de Calais. Ze probeerde een positieve draai aan het verlies te geven, door te vieren dat het Front National nu drie keer zo veel zetels in de regio's heeft als na de vorige verkiezingen.

Front National weet winst uit eerste ronde niet te verzilveren

Le Pen dankte de kiezers die "de moed en vastberadenheid" hadden om op het Front National te stemmen. Op een opgewekte toon zei ze dat ze zal blijven vechten om te partij groter te maken.

"De Fransen stemmen in de eerste ronde met hun hart en in de tweede met hun hoofd", voorspelde correspondent Ron Linker vorige week al na de eerste ronde, waarin het Front National als winnaar uit de bus kwam. De partij kreeg toen landelijk bijna 30 procent van de stemmen en was in zes van de dertien regio's de grootste.

In de tweede ronde is de nationalistische partij in niet één regio de grootste. De proteststemmen zijn uitgebleven; de Fransen kiezen het zekere voor het onzekere. Ook de tactiek van de socialisten van president Hollande, die zich in drie regio's terugtrokken om versplintering bij het stemmen tegen te gaan, heeft het Front National in de tweede ronde tegengewerkt.

Het Front National heeft nog altijd de politieke macht in enkele middelgrote steden, maar de greep naar de macht in de regio's is dus mislukt.

Dat de rechts-populistische partij het vorige week zo goed deed is vermoedelijk te danken aan de ongerustheid bij de Fransen over het immigratiebeleid en de angst voor terroristische aanslagen, aangewakkerd door de aanslagen in Parijs van vorige maand.

Maar mogelijk is niet alleen het huidige maatschappelijke klimaat in Frankrijk verantwoordelijk voor de opleving van het Front National. Partijleider Marine Le Pen heeft er zeker ook een aandeel in. Ze is veel gematigder dan haar vader Jean-Marie die de partij in 1972 oprichtte. Ze wil niet dat haar partij als rechts-extremistisch wordt weggezet; het zou haar minder aanhang opleveren.

Toen ze het stokje in 2011 van haar vader overnam, stond niet alleen de 'islamisering van Frankrijk' hoog op haar agenda; ook globalisatie, de EU en de euro kregen haar aandacht.

Scherpe uitspraken worden nog steeds gedaan, zoals over de illegale immigratie in Frankrijk, die ze met een tsunami vergeleek. "Het Franse staatsburgerschap moet je erven of verdienen", zei ze tijdens haar presidentiële campagne in 2012.

Bij die verkiezingen eindigde Marine Le Pen als derde, met een veel hoger percentage aan stemmen dan haar vader bij de verkiezingen in 2002. Hij moest het toen afleggen tegen de zittende president Jacques Chirac.

Bij de Europese verkiezingen van vorig jaar boekte het Front National een historische overwinning; 25 procent van de Franse kiezers stemden op de partij. Het Front National was voor het eerst de grootste bij een nationale verkiezing.

Uit de partij

Afgelopen jaren werd Marine Le Pen meerdere malen in verlegenheid gebracht door uitspraken van haar vader, die niet pasten bij haar koers om het Front National een wat vriendelijkere uitstraling te geven. Ze wilde niet meer dat haar vader namens de partij het woord voerde.

Na de zege bij de Europese verkiezingen haalde Jean-Marie Le Pen onder meer uit naar de populaire Franse zanger Patrick Bruel, die kritiek had op het FN. "We bouwen de volgende keer wel weer een oven", zei Le Pen in een verwijzing naar de Joodse zanger.

Jean-Marine Le Pen herhaalde in april in een radio-interview dat de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog een "detail uit de geschiedenis" waren. Een van zijn andere uitspraken was dat hij maarschalk Pétain, die als leider van het Franse Vichy-bewind met de nazi's samenwerkte, nooit als een verrader had beschouwd.

Front National heeft meerdere keren geprobeerd om Jean-Marie Le Pen via een hoorzitting uit de partij te zetten. Dat lukte pas bij de vierde keer, in augustus.

Jean-Marie Le Pen heeft inmiddels een nieuwe partij opgericht, de Rassemblement Bleu Blanc Rouge (het Blauw-Wit-Rode Samenwerkingsverband), vernoemd naar de kleuren van de Franse vlag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl