Grote verschillen tussen gemeentebeleid rond drugspanden
Er zijn grote verschillen in de manier waarop gemeentes de mogelijkheid benutten om drugspanden te sluiten. Uit onderzoek van Omroep Brabant blijkt dat de hoeveelheid panden die per gemeente worden gesloten sterk uiteen loopt. Maar een paar gemeentes nemen het grootste deel van de sluitingen voor hun rekening.
In de afgelopen drie jaar sloten burgemeesters in Brabant ruim vijfhonderd drugspanden via de wet Damocles. Die wet geeft burgemeesters de mogelijkheid om drugspanden dicht te timmeren.
Top 5
Tilburg (127 sluitingen) voert de lijst aan, op grote afstand gevolgd door Breda (31) en Oss (30). Ook Valkenswaard (29) en Rucphen (21) staan in de top 5. In Valkenswaard werd eerder dit jaar bewust gekozen voor een hardere aanpak. Burgemeester Anton Ederveen: "De gemeenten in de regio hebben een verschil in aanpak gehad met hoe we daarmee omgingen. Je ziet het laatste jaar met name dat de Valkenswaardse aanpak navolging begint te krijgen in de rest van Brabant."
Woningcorporaties
In Eindhoven, de grootste stad van Brabant, werden dit jaar maar drie panden gesloten. Dat zou volgens de gemeente Eindhoven kunnen worden verklaard door het beleid van de woningcorporaties daar. "Die zetten huurders er meteen uit zodra er drugs worden gevonden", zegt een woordvoerder.
Maar onderzoeker Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen gelooft niet in dat argument. "In een gemeente als Tilburg heb je ook actieve woningcorporaties. Ik denk dat de gemeente Eindhoven wel de mankracht heeft, maar dat de prioriteiten ergens anders liggen."
De top 10 van sluitingen staat op de website van Omroep Brabant. Ook zijn de aantallen per gemeente op te zoeken in een online kaart.