De gevangenis in Alphen waar de vluchtelingen zijn ondergebracht.
NOS Nieuws

Rotterdamse PvdA wil bedreigde asielzoekers Alphen helpen

De PvdA-fractie in Rotterdam wil tien asielzoekers uit de noodopvang in Alphen aan den Rijn opvangen en hen zo een adempauze bieden. De groep bestaat uit homo's, een transgender en een transseksueel die in de Alphense opvang worden getreiterd door andere asielzoekers.

De Rotterdamse PvdA kent deze groep zogenoemde LHBT-asielzoekers, dat staat voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. De groep doet namelijk komende dinsdag mee aan een debat over dit onderwerp in Rotterdam.

Volgens Fatima Talbi, woordvoerder van de PvdA-fractie in Rotterdam, is vandaag een verzoek voor opvang ingediend bij het college. Als de groep in Rotterdam komt, wil de PvdA dat er wordt gekeken naar een stabiele en definitieve oplossing.

Voormalige gevangenis

Het COA heeft de groep van tien in Alpen aan den Rijn binnen de voormalige gevangenis waar ze verblijven, inmiddels overgeplaatst naar een afdeling voor alleenstaande vrouwen, maar de pesterijen zouden daarmee niet zijn afgelopen. Dat meldt de organisatie LGTB Asylum Support, die de berichten over deze groep naar buiten heeft gebracht.

Het COA ontkent dat de hele groep in hongerstaking is gegaan uit protest tegen de situatie, zoals LGTB Asylum eerder meldde.

Omdat het kabinetsbeleid is, dat bedreigde groepen niet apart worden geplaatst, zal het COA niet zomaar aparte opvanglocaties voor de groep LHBT-asielzoekers creëren. Als er sprake is van bedreigingen, spugen of discriminatie wordt met zowel de daders als slachtoffers het gesprek aangegaan. Als er strafbare feiten zijn gepleegd, wordt aangifte gedaan.

De gemeente Amsterdam heeft wel drie speciale opvanglocaties, maar doet dat op eigen verantwoordelijkheid.

Veel klachten

COC Nederland krijgt vanuit de noodopvang de laatste tijd veel klachten van LHBT-asielzoekers. "Ze worden bespuugd en bedreigd en durven hun kamer niet meer uit te komen, zegt woordvoerder Philip Tijsma.

Een paar weken geleden luidde de organisatie dan ook de noodklok, maar tot nu toe is er volgens Tijsma op de opvanglocaties niet veel veranderd. "We willen dat asielzoekers eerst contact opnemen met het COA zelf. Levert dat niets op, dan kloppen wij bij het COA aan maar tot nu toe krijgen we nauwelijks gehoor."

Tijsma vermoedt dat het aantal klachten dat bij het COC binnenkomt, het topje van de ijsberg is. "Als getraumatiseerde mensen na een lange reis in Nederland aankomen en je daarna als organisatie weten te vinden om een klacht in te dienen, moet de situatie wel heel erg zijn. We denken dat maar een kleine groep echt om hulp vraagt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl