NOS Nieuws

Simpeler rekensom om armoedeval te vermijden

Door een vereenvoudiging van de regels wordt het makkelijker om het minimale bedrag uit te rekenen waarvan iemand kan leven, de zogenoemde beslagvrije voet. Dat maakt staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken vanavond bekend in het KRO-NCRV-programma Reporter Radio.

Het vaststellen van de beslagvrije voet is nu nog ingewikkeld. Mensen met schulden moeten daar zelf veel informatie voor aandragen, en daar gaat het vaak mis.

Zo komen jaarlijks tienduizenden huishoudens in financiële nood, omdat de Belastingdienst oude vorderingen verrekent met de zorg- of de huurtoeslag, op basis van een fout berekende beslagvrije voet. Veel mensen zakken daardoor onder hun absolute bestaansminimum.

'Kale kippen'

"Dat zijn bij wijze van spreken de kale kippen, waarvan echt niets meer te plukken is", aldus Klijnsma in Reporter Radio. De Belastingdienst zal met de nieuwe regels moeten gaan werken.

Klijnsma heeft de banken en de schuldhulpverlening betrokken bij de nieuwe, eenvoudiger regels voor de vaststelling van de beslagvrije voet. De details van het nieuwe beleid worden "binnen enkele weken" bekendgemaakt.

NPO Radio 1, Reporter Radio, zondag 19.02 uur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl