Sifan Hassan soeverein naar goud bij EK cross

Sifan Hassan heeft bij de EK cross in Hyères met overmacht de Europese titel in het veld veroverd. In de tweede ronde liep de Nederlandse van Ethiopische afkomst weg bij haar concurrenten, die het gat daarna niet meer konden dichten.

De Britse Kate Avery finishte als tweede, op acht tellen van Hassan. Het brons ging naar de Noorse Karoline Bjerkeli Grøvdal. Maureen Koster kwam als negende over de streep, 41 seconden na Hassan. De derde Nederlandse, Ruth van der Meijden, werd 41ste.

Solo vanaf de tweede ronde

De Nederlandse versnelde al bij het ingaan van de tweede ronde en alleen Trihas Gebre, die net als Hassan geboren is in Ethiopië, kon volgen. Al snel moest de Spaanse ook lossen,waarna Hassan solo doorging. Het gat met de achtervolgers slonk in de slotfase van 10 naar 5 seconden, maar de zege gaf Hassan niet meer uit handen.

Het is de derde keer dat een Nederlandse vrouw de Europese titel bij de senioren in het veld verovert: Lornah Kiplagat (2005) en Hilda Kibet (2008) gingen Hassan voor. Twee jaar geleden hield Hassan ook al een gouden plak over aan de EK cross: toen won ze bij de beloften.

Zilver voor 'belofte' Vastenburg

Jip Vastenburg veroverde in de categorie tot 23 jaar een zilveren medaille. De Europese titel bij de beloften ging naar de Belgische Louise Carton.

De 21-jarige atlete, die zich al heeft geplaatst voor de Olympische Spelen in Rio op de 10.000 meter, wilde in Hyères graag uitkomen bij de beloften omdat ze dan een goede kans zou hebben op een medaille.