NOS Nieuws

Steviger huizen voor Groningers meteen energieneutraal

  • Pauline Broekema / NOS
    Deze huizen in Loppersum moeten voor de Kerstmis zijn verstekt
  • Pauline Broekema / NOS
    Een huurhuis in Loppersum uit de eerste serie woningen die aardbevingsbestendig wordt gemaakt
  • Pauline Broekema / NOS
    Pieter Doff is in zijn huis blijven wonen. Zijn huis is voor Kerstmis aardbevingsbestendig
  • Pauline Broekema / NOS
    De werkzaamheden worden zo uitgevoerd dat de bewoners in principe in hun huis kunnen blijven wonen, maar de meeste mensen logeren elders

Drie jaar na de zwaarste aardbeving in Groningen is begonnen met de versteviging van kwetsbare huizen. Het gaat om panden in onder meer Loppersum, die mogelijk instorten bij zwaardere aardbevingen als gevolg van gaswinning.

De bewoners krijgen niet alleen een steviger huis, maar ook een nieuwe kookplaat en nieuwe pannen. Dat is nodig omdat ze van het gas worden afgesloten. Hun huis wordt energieneutraal.

In Loppersum bouwen ze nieuwe huizen, om oude huizen heen

De eerste 23 woningen moeten voor Kerst klaar zijn. Het gaat om een pilot, waarmee het Centrum voor Veilig Wonen wil onderzoeken wat de beste manier is om huizen snel te verstevigen en energiezuinig te maken. In totaal worden bij deze proef 150 panden onder handen genomen. Sommige bewoners moeten daarvoor tijdelijk hun huis uit.

Begin dit jaar beloofde minister Kamp dat nog dit jaar 3000 huizen worden verstevigd. Dat is niet gelukt. Onduidelijk is op dit moment hoeveel huizen er in totaal moeten worden verstevigd. Dat hangt ook af van de hoeveelheid gas die minister Kamp volgend jaar zal laten winnen. Hij wil dat de komende week bekendmaken.

Verschillende schattingen

Eerdere schattingen over het aantal te verstevigen huizen liepen uiteen van 50.000 tot 150.000. Bij nader inzien zullen het er niet zo veel zijn, zegt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Uit nieuw onderzoek blijkt dat de huizen sterker zijn dan gedacht, en het risicogebied kleiner.

De Groningers hebben nu hun hoop gevestigd op het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), dat in het verleden ook kritisch was over de gaswinningsplannen van de NAM. Het SodM heeft al gereageerd, maar de inhoud van die reactie wordt pas in de loop van de week bekendgemaakt. Bronnen zeggen tegen de NOS dat het SodM kritisch is over de versterkingsplannen van de NAM.

Kamp neemt zijn besluit op basis van nieuwe onderzoeken van de NAM en het KNMI, maar hij zal ook het advies van het SodM moeten meewegen. De Raad van State oordeelde onlangs dat de minister de productie veel verder moet terugbrengen dan hij nu doet, naar 27 miljard kubieke meter in plaats van 30 miljard kuub. Dat heeft alles te maken met de veiligheid van de Groningers.

Dinsdag gaat minister Kamp met een aantal andere ministers naar Groningen. Zij praten met de regio over het meerjarenplan van de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders.

Ook informeert Kamp bestuurders en belangenorganisaties over zijn voorlopige gasbesluit. Zij mogen daarover niets naar buiten brengen. Vrijdag neemt het kabinet een definitief besluit over de gaswinning voor 2016.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl