Anouchka van Miltenburg (VVD) voor aanvang van haar persconferentie
NOS Nieuws

Van Miltenburg vindt niet dat zij fout heeft gehandeld

Oud-Kamervoorzitter Van Miltenburg vindt dat zij correct heeft gehandeld door de kopie van de klokkenluidersbrief te vernietigen. Dat blijkt uit haar antwoorden op de 37 kritische vragen van haar collega-Kamerleden.

Van Miltenburg schrijft: "De journalist heeft mij die kopiebrief onder voorwaarde van strikte vertrouwelijkheid voorgelegd. Die vertrouwelijkheid heb ik gegarandeerd en steeds gerespecteerd. Dat is waar ik als Kamervoorzitter voor sta. (...) In lijn daarmee heb ik de kopie van de brief, die ik ontving slechts met het doel om na te gaan of de brief bij ons bekend was, nadat ik dat had laten onderzoeken, vernietigd."

Nieuwsuur zegt dat haar nooit is gevraagd de brief te vernietigen, wat de vertrekkend Kamervoorzitter erkent.

Geconfronteerd

Van Miltenburg ontkent dat zij na 29 mei 2015 nog een keer met de brief is "geconfronteerd". In het onderzoeksrapport van de Teevendeal staat dat zij naar aanleiding van de klokkenluidersbrief nog tot en met 19 juni regelmatig contact had met Nieuwsuur.

Toen duidelijk werd dat Nieuwsuur in de uitzending van 19 juni 2015 uitgebreid aandacht zou gaan besteden aan de klokkenluidersbrief, heeft zij VVD-minister Van der Steur gewaarschuwd. Wat zijn reactie was, zegt Van Miltenburg niet.

Zij ontkent dat ze, op wat voor manier dan ook, ooit contact heeft gehad met leden van de VVD-fractie over de brief. Ook zegt zij nooit te hebben gesproken met de, toen nog, VVD-Kamerleden Van der Steur en Dijkhoff over de Teevendeal en de klokkenluidersbrief. Zij zijn nu minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

Niemand

Van Miltenburg zegt dat zij op 29 mei 2015 aan haar hoofd stafdienst, haar woordvoerder, het secretariaat en enkele medewerkers heeft gevraagd of zij de klokkenluidersbrief kenden. "Niemand in de organisatie heeft de originele brief van 10 november 2014 gezien", aldus Van Miltenburg.

Van Miltenburg trad vanmiddag terug als Kamervoorzitter. Zij blijft wel gewoon Kamerlid van de VVD-fractie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl