NOS Nieuws

Jorritsma (VVD): politie weer naar Binnenlandse Zaken

De aansturing van en verantwoordelijkheid voor de politie kan bij een volgende kabinetsformatie beter worden weggehaald bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. De politie moet weer onder het ministerie van Binnenlandse Zaken vallen. Dat zei de kersverse fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, Annemarie Jorritsma, op een partijbijeenkomst in Wageningen.

Onder het ministerie van Veiligheid en Justitie vallen nu de politie, het Openbaar Ministerie, de rechters, de reclassering en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Als reden voor de verschuiving noemde Jorritsma het beter spreiden van macht en verantwoordelijkheden. Het standpunt van Jorritsma is opmerkelijk, omdat onder VVD-bewind de verantwoordelijkheid voor de politie juist naar Veiligheid en Justitie verhuisde.

Maar in de Tweede Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor een verschuiving terug.

Te groot

Zo liet regeringspartij PvdA eerder weten dat het ministerie van Veiligheid en Justitie langzamerhand te groot wordt. Tweede Kamerlid Recourt zei in september dat bij een volgende kabinetsformatie de vraag op tafel moet komen of de politie niet weer naar Binnenlandse Zaken moet gaan.

Recourt vroeg zich naar aanleiding van de gang van zaken rond de foto van Volkert van der Graaf af of er wel voldoende politiek gevoel is bij de top van het ministerie en van het OM. Deze week presenteerde de commissie-Oosting een rapport over wat er misging bij de Teevendeal. De commissie uitte onder meer forse kritiek op de cultuur op het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl