Defilé op de Coolsingel voor 350 jaar Korps Mariniers
In Rotterdam wordt vandaag het 350 jaar bestaan van het Korps Mariniers gevierd. Koning Willem-Alexander neemt een defilé op de Coolsingel af met 2000 (oud-)mariniers en ook zal er een fly-past zijn.
Voorafgaand aan het defilé zijn er toespraken van minister Hennis van Defensie en de commandant van het Korps Mariniers, Richard Oppelaar.
Michiel de Ruyter
Het Korps Mariniers is het oudste krijgsmachtonderdeel van Nederland. Het werd op 10 december 1665 als onderdeel van de marine opgericht op initiatief van raadspensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter.
Met de opkomst van Nederland als grote handelsnatie in de Gouden Eeuw was er behoefte aan een permanente eenheid van zeesoldaten om de koopvaardij en handel te beschermen.
Het Korps Mariniers kent een lange historische samenwerking met de Britse Royal Marines en het United States Marine Corps. Om die reden zijn er vandaag ook Britse en Amerikaanse mariniers bij het defilé.
Missies
De mariniers zijn opgeleid voor speciale operaties; van oorlogvoering en humanitaire hulpverlening tot geheime verkenningen en terreurbestrijding.
De afgelopen decennia hebben leden van het korps deelgenomen aan tal van missies naar conflictgebieden, waaronder Irak, Afghanistan en Mali. Op dit moment trainen mariniers onder anderen de Peshmerga's in Irak voor de strijd tegen IS.
Jaarlijks herdenkt het korps op 10 december alle gevallen mariniers met een militaire ceremonie en kranslegging bij het Mariniersmonument op het Oostplein in Rotterdam. Afgelopen donderdag hield burgemeester Aboutaleb daar een toespraak.
Omdat de mariniers vaak in gevaarlijke en extreme omstandigheden opereren, hechten ze veel waarde aan onderlinge verbondenheid en saamhorigheid. Voor velen van hen geldt dan ook het motto ‘eens een marinier, altijd een marinier’.