Veldbedden worden klaargezet in een noodopvang in Rotterdam
NOS Nieuws

Steeds minder gesleep met asielzoekers

Steeds minder asielzoekers verblijven voor een paar nachten in een sporthal, om daarna naar een andere tijdelijke locatie te worden gebracht. Op dit moment verblijven volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nog 800 asielzoekers in een crisisopvanglocatie. Op de piek waren dat er 3000.

De belangrijkste oorzaak is dat er steeds meer langdurige noodopvanglocaties komen, zoals in Heumensoord bij Nijmegen en in Groningen en Apeldoorn. Daarnaast is de instroom van asielzoekers minder groot dan een paar maanden geleden.

Megaopvanglocatie

Het kabinet en de gemeenten hadden liever gezien dat crisisopvang helemaal niet meer nodig was. Begin oktober zei staatssecretaris Dijkhoff al dat er een einde moest komen aan "het gesleep met asielzoekers". Als oplossing werd afgesproken dat elke provincie met een grote opvanglocatie zou komen. Geen enkele gemeente zag zo'n megaopvanglocatie zitten, waardoor het plan mislukte en de crisisopvang nodig bleef.

Twee weken geleden sloten gemeenten en het rijk een bestuursakkoord waarin werd afgesproken dat de crisisopvang voor het einde van het jaar niet meer nodig zouden moeten zijn. Om dat te bereiken is afgesproken dat elke veiligheidsregio (een regionaal samenwerkingsverband van gemeenten) nog dit jaar 500 extra noodopvangplekken gaat regelen.

Wienen

Jos Wienen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft goede hoop dat dit plan gaat slagen. “Als iedereen deelneemt, dan moet het lukken om een flink aantal extra plaatsen te creëren." Onbekend is hoeveel extra plekken er al zijn gecreëerd.

Het COA benadrukt dat het nog steeds nodig is dat gemeenten sporthallen beschikbaar stellen. De instroom is daarvoor nog steeds te hoog en sommige noodopvanglocaties gaan ook weer dicht, aldus het COA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl