De Franse minister Fabius
NOS Nieuws

Onderhandelaars klaar op klimaattop, ministers aan zet

De onderhandelingen over de eindtekst van de klimaattop in Parijs zijn afgerond. De Franse minister Fabius van Buitenlandse Zaken, de hoofdonderhandelaar, presenteert volgens bronnen aan het einde van de ochtend de onderhandelingsresultaten aan ministers. Die moeten er dan later op de dag over stemmen.

Het is nog niet duidelijk wat er in de eindtekst van de conferentie staat. Er is twee weken over onderhandeld. De onderhandelingen hadden eigenlijk gisteren al afgerond moeten zijn.

Plooien gladstrijken

De Fransen hebben extra tijd genomen, zegt verslaggever Henrik-Willem Hofs. "Die tijd is vooral gaan zitten in het bellen tussen regeringsleiders. Er zijn plooien gladgestreken om toch tot een akkoord te komen, want daar ligt een behoorlijke druk op. Er staat prestige op het spel."

"Het akkoord zal gebaseerd zijn op voorgaande versies, maar misschien zijn er zaken geschrapt of aangescherpt. De kans dat er helemaal geen akkoord komt, is niet groot. Je moet wel van heel goeden huize komen als je na dagen onderhandelen als land opnieuw je vinger opsteekt om bezwaren te maken."

De presentatie van de tekst stond gepland om 9.00 uur. Die is nu uitgesteld naar 11.30 uur. Dan krijgen de landen de tekst. Ze hebben dan een paar uur de tijd om de tekst te lezen, waarna de stemming volgt.

Wie betaalt?

De tekst zal grotendeels overeenkomen met de concepttekst die deze week gepresenteerd werd, zei directeur Maas Goote van natuurorganisatie IUCN in het NOS Radio 1 Journaal. "De laatste 48 uur waren er vier of vijf onderwerpen waar nog over werd gesteggeld. Het belangrijkste was het langetermijndoel: waar willen we in de tweede helft van de eeuw zijn als het gaat om onze uitstoot? Ik denk dat daar inmiddels belangrijke keuzes over zijn gemaakt."

Daarnaast ging het volgens Goote over geld. "Hoe hoog is de rekening en wie betaalt wat?"

Goote was in 2009 EU-hoofdonderhandelaar bij de klimaattop in Kopenhagen. "Er is heel veel veranderd sinds Kopenhagen. De wereld is een stuk verder met het aanpakken van het klimaatvraagstuk. De Fransen hebben de begeleiding, die heel belangrijk is, uitmuntend gedaan. En het verschil is dat Parijs al begon met een lange lijst van inspanningen die landen hadden opgegeven. Dat was bij eerdere klimaattoppen niet het geval."

Temperatuurstijging

Eerder werd al bekend dat de onderhandelaars het eens zijn over de temperatuurstijging op aarde. Die moet onder de 2 graden blijven. Een aantal eilandstaten wilde dat er een maximum van 1,5 graad werd afgesproken, maar dat ging andere landen te ver.

In Parijs zijn 195 delegaties aanwezig om te onderhandelen over het klimaatakkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl