NOS Nieuws

Omwonenden azc-locatie Geldermalsen voelen zich overvallen

'Het is veel te veel op zo'n klein stukje'

Omwonenden en ondernemers van het bedrijventerrein in Geldermalsen waar het gemeentebestuur een nieuw azc wil realiseren, voelen zich overvallen. De gemeente riep hen op zeer korte termijn op om over het nieuwe azc voor 1500 asielzoekers te praten.

"Ik wil er nu niet over praten. Ik vind het een moeilijk onderwerp en ik ben er heel emotioneel over", zei een bezoeker van de bijeenkomst tegen verslaggever Matthijs Holtrop.

Veel te veel

Het gemeentebestuur zette na een verzoek van de provincie eind november vaart achter de voorbereidingen, ging kijken in een azc en wil graag voor de Kerst een besluit nemen.

"Ik voel me overvallen. Er komt een azc op een industrieterrein, 1500 mensen op 10 hectare, dat is veel te veel op zo'n klein stukje", zegt een ander. "En het is niet een hechte gemeenschap, het is een samenraapsel uit al die landen."

Vragen

De bewoners van Geldermalsen hebben vooral veel vragen. "Hoe gaan die mensen daar wonen? Hoe gaat dat als mensen geen werk hebben? Het is natuurlijk goed bedoeld, maar het lijkt me niet erg makkelijk", zegt een bewoonster.

Een ondernemer: "Het is wel even wennen op z'n eenvoudigst gezegd. Het is nieuws wat de laatste weken overal speelt, maar de veiligheid, de infrastructuur; hoe moet dat gaan lopen? En voor vijf tot tien jaar, dan zijn er nog wel wat zaken die even de revue moeten passeren voordat alle neuzen dezelfde kant op staan."

Geld verdienen?

Sommige ondernemers suggereren dat het voor de gemeente een makkelijke manier is om geld te verdienen, want het COA betaalt de gemeente voor het gebruik van de dure bouwgrond.

Volgens burgemeester Miranda de Vries ligt het gecompliceerder. "Wij willen meewerken aan het verzoek van de provincie. Het probleem is urgent, er zijn heel veel vluchtelingen die een bed nodig hebben. Dat is de kern van het probleem. Dan ga je kijken waar zo min mogelijk mensen er hinder van ondervinden. En hier wij hebben plek genoeg."

De locatie van het nieuwe azc in Geldermalsen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl