Bovag wil dat alle rij-instructeurs een Verklaring omtrent het Gedrag hebben
NOS Nieuws

Rijles in ruil voor seks: geen maatregelen

Het kabinet neemt geen maatregelen om het aanbieden van rijlessen in ruil voor seks aan te pakken. Bovag is verbijsterd dat de ministers Van der Steur en Schultz Nederlandse rij-instructeurs niet beter controleren op ongepast gedrag. "Het kabinet loopt weg van zijn verantwoordelijkheden", vindt de autobranchevereniging.

Het aanbieden van rijlessen in ruil voor seksuele handelingen is geen prostitutie, schrijven de twee bewindslieden deze week in een brief aan de Tweede Kamer. Het argument is dat bij prostitutie iemand seks aanbiedt en daarvoor geld krijgt. De rij-instructeur biedt een rijles aan en dan is het legaal.

Geen prostitutie, wel onwenselijk

"Het aanbieden van rijlessen in ruil voor seks kan niet worden gezien als prostitutie", staat in de brief. "Immers het gaat niet om het aanbieden van seksuele handelingen tegen betalingen, maar om het aanbieden van een rijles." De ministers noemen deze vorm van ruilprostitutie wel onwenselijk.

Er lopen steeds meer jongeren rond bij een rijschool en die kunnen hierbij betrokken worden. Daar mag je je ogen niet voor sluiten.

Woordvoerder Huyskens van Bovag-rijscholen

Er zijn geen exacte cijfers over het aantal rijleraren die mensen op deze manier aan een rijbewijs helpen, blijkt ook uit een recent onderzoek van de Rotterdamse politie. Er zijn speciale websites waar gratis rijles wordt aangeboden en die blijken via een zoekmachine makkelijk te vinden te zijn.

Minderjarigen

Bovag en de Rotterdamse politie dringen nadrukkelijk aan op actie van het kabinet, ook vanwege het feit dat steeds meer minderjarigen rijles nemen. Sinds 2011 mogen jongeren vanaf 16,5 jaar beginnen. "Er lopen steeds meer jongeren rond bij een rijschool en die kunnen hierbij betrokken worden. Daar mag je je ogen niet voor sluiten", zegt Bovag-woordvoerder Tom Huyskens.

Voetbaltrainer

Het kabinet moet van alle Nederlandse rijleraren een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen, vindt Bovag. Huyskens: "Iedereen vindt het de normaalste zaak dat een voetbaltrainer of een zweminstructeur zo'n verklaring heeft, maar hier gebeurt het niet." Het aanvragen van een VOG kost tussen de 25 en 30 euro.

Bovag begrijpt de terughoudendheid van de ministers van Veiligheid en Justitie en van Infrastructuur niet. "Zo'n verplichte verklaring is gemakkelijk te regelen. Je moet het alleen wel willen."

Het kabinet benadrukt in de brief dat het aanbieden van gratis rijlessen aan minderjarigen wel strafbaar is. In 2016-2017 komt er een nieuwe monitor Seks onder je 25e en daar wordt ruilseks ook meegenomen, aldus Van der Steur en Schultz.

Bij Bovag zijn zo'n 800 rijscholen aangesloten en die hebben een VOG. Er zijn ongeveer 6000 tot 7000 andere Nederlandse rijscholen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl