NOS Nieuws

Steeds dichter bij een klimaatakkoord in Parijs

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Op een flink aantal punten is inmiddels overeenstemming bereikt op de klimaattop in Parijs. Maar een definitief akkoord is er nog niet. De Franse minister Fabius van Buitenlandse Zaken heeft donderdagavond weer een nieuwe concepttekst gepresenteerd.

Hij waarschuwde de vertegenwoordigers van landen dat ze nu haast moeten maken met het sluiten van compromissen. "In de nacht mag er alleen nog naar oplossingen voor geschilpunten worden gezocht", zei Fabius streng. Landen mogen geen verklaringen meer afleggen.

Dijksma

De belangrijkste struikelblokken zijn nog steeds terug te voeren op de begrippen ambitie en geld: welke doelstellingen gaan ervoor zorgen dat het klimaatprobleem ambitieus genoeg wordt aangepakt en wie gaat dat betalen? Ook gaat het over hoe alle afspraken worden vastgelegd en nageleefd.

Staatssecretaris Dijksma van Milieu ziet veel vooruitgang. "We willen constructief en strijdbaar naar een ambitieus en mooi akkoord toewerken", zegt ze. "Maar we blijven vechten voor onze punten. Ook al hebben we al mooie punten in de tekst staan."

Klimaatakkoord Parijs steeds dichterbij

Uit de nieuwe tekst blijkt dat niet gekozen is voor 1,5 graad opwarming als doelstelling, zoals door veel eilandstaten bepleit wordt. Er staat in dat de opwarming onder de 2 graden moet blijven. Wel is eraan toegevoegd dat nog wel geprobeerd moet worden om het toch nog tot 1,5 graad te beperken.

Milieuorganisaties zeggen dat deze doelstelling niet waargemaakt wordt. Zo stelt Greenpeace dat de afspraken nog steeds "niet ver genoeg gaan om de opwarming onder de 1,5 of zelfs 2 graden te houden". Milieudefensie vindt het wel positief dat er tenminste een verwijzing naar een doelstelling van 1,5 graad is opgenomen in de tekst. "Al is dat wel vaag geformuleerd."

Eindtekst

Fabius heeft opnieuw gezegd dat hij vandaag een echte eindtekst wil presenteren. De Fransen benadrukken al een tijdje dat het akkoord er vrijdag moet zijn. Het proces is tot nu toe nog steeds op schema om dat te kunnen bereiken.

Maar de vraag blijft natuurlijk of dat ook waargemaakt wordt. Vanmiddag zei een Chinese onderhandelaar dat hij ervan overtuigd is dat het wel zaterdag wordt. Maar duidelijk is dat Frankrijk de druk heeft opgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl