Voortaan geen Amsterdams merk meer
NOS Nieuws

Ajax ruilt Amsterdam in voor Utrecht

Na 95 jaar verhuist Ajax van Amsterdam naar Utrecht. De brandblusserfabrikant, die historisch nauw verwant is aan de Amsterdamse voetbalclub, maakt plaats voor woningbouw, meldt Het Parool.

Het bedrijf zit nu nog op het Cruquiuseiland in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. Daar worden steeds meer huizen gebouwd, ten koste van de bedrijven die er staan. Ook de brandblusserfabrikant heeft zijn terrein nu verkocht aan een projectontwikkelaar. Die gaat er 300 woningen bouwen.

Opmerkelijk moment

Het hoofdkantoor met 150 arbeidsplaatsen verhuist naar het bedrijventerrein Papendorp bij Utrecht. In Badhoevedorp komt een nieuwe regionale vestiging voor Amsterdam en omstreken. Daar werken 100 mensen. Met het vertrek van Ajax gaan in Amsterdam zelf dus 250 banen verloren.

Het nieuws over de verhuizing naar Utrecht komt op een opmerkelijk moment. Gisteren besloot de rechter dat supporters van de voetbalclub Ajax niet in Utrecht mogen demonstreren tegen de beslissing van burgemeester Van Zanen om geen uitpubliek toe te laten bij het duel FC Utrecht-Ajax, aanstaande zondag. Ajaxsupporters hebben daar een kort geding over aangespannen, dat vandaag dient.

Griekse god

Het brandblussermerk Ajax bestaat sinds 1920. Het werd opgericht door Jan de Boer, die tot die tijd materialen voor de scheepvaart leverde. Voor zijn brandblussers vond De Boer Ajax een passende naam, niet alleen omdat hijzelf en enkele familieleden van De Boer bij de gelijknamige voetbalclub speelden, maar vooral vanwege de kracht die de Griekse mythologische held Ajax uitstraalt.

De voetbalclub gaf toestemming voor het gebruik van de naam en kreeg daarvoor in 1928 iets terug: de club nam toen het logo van de brandblussers - een gehelmde strijder - over. In de jaren 90 kwam daarvoor een gestileerde variant in de plaats; op de brandblussers is de strijder helemaal niet meer te zien.

Een groep Ajax-fans voert sinds enige tijd actie om het oude logo weer in ere te herstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl