NOS Nieuws

Wereldpers wacht op klimaatakkoord

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Media uit alle delen van de wereld maken zich op voor een lange avond en mogelijk ook nacht op de klimaattop in Parijs. Ruim drieduizend journalisten brengen de tijd door met stukjes tikken, radiogesprekken opnemen of televisie-items monteren. Of met slapen. Want sommigen kunnen pas middenin de nacht hun uitzending maken, als het in hun land dag is.

Opvallend is dat het aantal bezoekende journalisten per land enorm verschilt. Natuurlijk hebben de media in westerse landen meer geld om verslaggevers hier naartoe te sturen dan armere landen. Toch bepaalt dit niet het grootste verschil, zo blijkt.

Lijst

De organisatie wil de lijst van aanwezige mediaorganisaties desgevraagd wel vrijgeven, maar niet de namen van de individuele journalisten. Toch kan er uit de lijst wel het een en ander worden opgemaakt.

Vanuit Afrika bijvoorbeeld hebben veel landen een of twee journalisten naar Parijs gestuurd. Maar Senegal maar liefst veertien. Helemaal opvallend wordt het als je kijkt naar de West-Europese landen.

  • Heleen Ekker / NOS
  • Heleen Ekker / NOS
  • Heleen Ekker / NOS

Het is logisch dat gastland Frankrijk de kroon spant. Honderden journalisten van allerlei verschillende media doen verslag van dit enorme evenement in de Franse hoofdstad.

Ook de Britse BBC heeft hier veel mensen, namelijk 56. Voornamelijk journalisten van radio en tv, cameraploegen en producers. Vanuit het veel kleinere Nederland zijn er dertien journalisten en cameramensen.

Duitsland

Maar vanuit Duitsland lopen hier niet minder dan zo'n 150 journalisten rond. Voor de publieke omroep ARD bijvoorbeeld 40, voor Deutsche Welle 17, WDR 18, ZDF 17 en NDR 10. De rest werkt voor kranten en tijdschriften, maar ook voor een online magazine als ‘Klimaretter.info’, gevestigd in Berlijn.
Opvallend aan de lijst is ook het aantal journalisten uit Azië. Vanuit China zijn er zeker 50 collega’s en ook vanuit het armere India zijn enkele tientallen journalisten gestuurd.

Record

Overigens bleek de animo van de media om een klimaattop te bezoeken nooit eerder zo groot als deze keer in Parijs. Zesduizend journalisten wilden komen, maar er werden er 'maar' ruim 3000 toegelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl